Igor Dodon își va prezenta inițiativa de modificare a Constituției în zilele următoare
-
21 Februarie 2017 14:42
Președintele Igor Dodon anunță că, în zilele următoare, își va prezenta inițiativa de modificare a Constituției, astfel încât șefului statului să-i fie acordat dreptul de a dizolva Parlamentul în alte condiții decât cele prevăzute astăzi.
Dacă nu se va reuși în Parlament promovarea modificării constituționale, Igor Dodon spune că va iniția un referendum în acest sens. La rândul său, președintele legislativului, Andrian Candu, consideră că un eventual referendum este inutil și inoportun. Declarațiile au fost făcute pentru presă după întrevederea în format trilateral a conducerii țării: președinte – speaker – premier, transmite IPN.
„Rămân ferm pe poziții și pledez pentru alegeri parlamentare anticipate, așa cum și-o doresc majoritatea cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon. Potrivit șefului statului, sunt două posibilități de modificare a Constituției: „una prevede doar dreptul la dizolvarea Parlamentului, iar a doua, mai radicală, ține de schimbarea conceptuală a Constituției și crearea statului prezidențial”.
Cu referire la un eventual referendum de modificare a Constituției, amintit de șeful statului, președintele legislativului, Andrian Candu, a declarat că acesta ar fi „inutil și inoportun”. „Considerăm că Republica Moldova ca țară, ca republică parlamentară, este modelul potrivit. Republica Moldova are deja o istorie și o experiență deloc bună ca republică semi-prezidențială sau prezidențială și are o experiență deloc bună de lupte pentru competențe”, a spus Andrian Candu.
Șeful legislativului a menționat că la ora actuală și Constituția, și cadrul juridic prevede toate competențele și toate mecanismele necesare pentru ca cele trei puteri în stat să funcționeze bine și coordonat, indiferent că este vorba despre opoziție sau guvernare. Potrivit lui, și alegerile anticipate sunt inoportune în condițiile în care este deja jumătate de termen al actualului Parlament. În opinia sa, Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de consolidare economică, de previzibilitate și certitudine în toate procesele, iar orice declanșare – alegeri anticipate, referendumuri – vor pune în pericol Republica Moldova ca mesaj, ca politici și ca atractivitate din punct de vedere al investițiilor.