Igor Dodon: Guvernarea PSRM-PD intenționează să renegocieze acordul de împrumut cu Federația Rusă

  • 08 Mai 2020 12:50
Igor Dodon: Guvernarea PSRM-PD intenționează să renegocieze acordul de împrumut cu Federația Rusă

Guvernarea PSRM-PD intenționează să renegocieze acordul de împrumut cu Federația Rusă, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional fostul document, criticat de opoziție și experți, a anunțat astăzi președintele Igor Dodon. Analiștii politici susțin că hotărârea de ieri a Curții reprezintă o lovitură dură pentru imaginea actualei guvernări, iar în opinia analiștilor economici, consecințele anulării acordului au fost exagerate de guvernare.

Anularea Acordului cu Federația Rusă formează o gaură în buget de peste 4 miliarde de lei. Cu toate acestea, autoritățile nu intenționează să renunțe la cheltuielile prognozate, dar vor căuta soluții pentru a identifica resurse financiare, inclusiv prin renegocierea unui nou împrumut din Federația Rusă, a declarat astăzi Igor Dodon, într-o intervenție pe Facebook.

Potrivit economistului Viorel Gârbu, anularea acordului va produce, într-adevăr consecințe economice semnificative, care la moment sunt greu de estimat, inclusiv pentru că așa și nu este foarte clar pentru ce erau destinați acești bani. Totuși, expertul menționează că autoritățile au exagerat aceste consecințe, mai ales atunci când au vorbit despre riscul tăierii pensiilor și salariilor.

Anularea Acordului de împrumut cu Rusia reprezintă atât o lovitură de imagine pentru guvernare și Igor Dodon, cât și una politică, întrucât banii ar fi urmat să fie folosiți în mare parte în scopuri electorale pentru alegerile prezidențiale, comentează analistul politic Veaceslav Berbeca.

Amintim că documentul prevedea acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro cu o dobânda anuală de 2%, dar conținea și unele prevederi considerate de opoziție și unii experți drept  periculoase pentru securitatea Republicii Moldova. Trei deputați din opoziție au contestat Acordul votat de Parlament la Curtea Constituțională, care l-a anulat printr-o hotărâre emisă ieri, după aproape 11 ore de dezbateri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău