Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională cu privire la participarea militarilor moldoveni la exercițiile militare din Ucraina

  • 07 Septembrie 2017 16:48
Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională cu privire la participarea militarilor moldoveni la exercițiile militare din Ucraina

Președintele Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională în privința hotărârii Guvernului privind detașarea contingentului de militari la exerciții multinaționale în Ucraina.

În sesizarea respectivă, Igor Dodon menționează că, în conformitate cu prevederile Constituției, el, în calitate de comandant suprem al forțelor armate poartă răspundere de starea sistemului național de apărare. În plus, el consideră că Guvernul și-a depășit atribuțiile când a aprobat participarea militarilor la exerciții, deoarece aceasta nu intră în competența executivului.

Igor Dodon îi cere Curții Constituționale să declară neconstituțională hotărârea Guvernului.

Amintim că Igor Dodon a interzis participarea militarilor moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfășurat la Centrul internațional de menținere a păcii Yavoriv din Ucraina. Executivul s-a întrunit ieri și a aprobat detașarea contingentului de militari prin hotărâre de Guvern.

Igor Dodon a făcut însă uz de o prevedere din Constituție care îi permite să suspende actele Guvernului, ce contravin legislației, până la adoptarea hotărârii definitive a Curții Constituționale. Cu toate acestea, hotărârea a fost publicată ieri într-o ediție specială a Monitorului Oficial, iar militarii s-au deplasat în Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău