Igor Dodon a semnat „o hârtie” cu Uniunea Eurasiatică (Revista presei)

  • 04 Aprilie 2017 09:38
Igor Dodon a semnat „o hârtie” cu Uniunea Eurasiatică (Revista presei)

Revista presei din 4 aprilie 2017

Dodon a semnat un document fără efecte juridice, comentează portalul Moldnova.eu semnarea de către Igor Dodon a unui memorandum de cooperare cu Uniunea economică Eurasiatică.

Igor Dodon a semnat „o hârtie” cu Uniunea Eurasiatică, titrează și Report.md. Iar analiștii politici cred că atât Igor Dodon, cât și exponentul puterii oligarhice Pavel Filip, sunt la fel de falși, iar antagonismul reciproc pe care și-l afișează este unul populist. Directorul de programe din cadrul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, spune că memorandumul semnat de Igor Dodon cu Uniunea Eurasiatică nu valorează nici cât hârtia pe care a fost scris: „Nici Dodon, nici Filip nu este sincer. Domnul Filip vorbește despre ireversibilitatea parcursului european deși știe că, pentru aceasta e nevoie să fim țară-candidat la aderare”.

Evenimentul Zilei comentează raportul de 100 de zile al președintelui Dodon. Potrivit  autorului, „de facto, Dodon nu a schimbat nimic în cele 100 de zile de mandat. Din contră, a reușit să antagonizeze și mai tare și să sape mai adânc în scopul scindării populației și a venit cu un nou pomelnic, scrie EVZ, referindu-se la inițiativa de organizare a unui referendum cu patru întrebări. Cu alte cuvinte, Dodon îi va face PSRM-ului și sieși o frumoasă campanie electorală populistă plătită din banii cetățenilor„.

Nicolae Negru atenționează în Ziarul Național ca „după perdeaua de fum ridicată de dezbaterile publice ale sistemului electoral majoritar, propus de PD, să nu scăpăm din vedere un eveniment mult mai important: avem un alt furnizor de energie electrică pentru Republica Moldova. Concursul organizat de Ministrul Economiei a fost câștigat de o companie ucraineană, în defavoarea Centralei de la Cuciurgan. Autorul consideră că această decizie de natură comercială ascunde motive politice și geopolitice serioase. Centrala de la Cuciurgan, care aparține companiei ruse Inter RAO EES, pierde principalul său client. În consecință, administrația separatistă de la Tiraspol pierde cea mai mare sursă de venit în bugetul său. Totodată, se consolidează parteneriatul dintre Chișinău și Kiev, subliniază editorialistul. Apropierea dintre Chișinău și Kiev poate crea probleme grave existenței independente a regiunii secesioniste de pe Nistru dacă se reușește și realizarea ideii de instalare a unor puncte vamale comune pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, mai scrie Nicolae Negru. Astfel, autorul scrie că din moment  ce Moscova nu poate să influențeze Kievul, va acționa prin intermediul OSCE, UE (Germania) și SUA. Nu este exclusă și o încercare de a folosi Transnistria ca pe o monedă de schimb. Rusia ar putea chiar să ne „dăruiască” teritoriul nostru, la pachet cu baza ei militară (Planul Kozak-2), pentru a anticipa un eșec răsunător pe Nistru. Nu putem lua în niciun caz „pachetul” cu bază militară rusească, lucrul acesta trebuie spus cu claritate, de la bun început, pentru a se evita pierderea de energie și de timp”.

Newsmaker.md citează Tiraspolul, care susține că tenderul privind furnizarea curentului electric în R. Moldova a fost fictiv.

Și Mold-street scrie că decizia de a semna un contract de achiziție a energiei electrice de la compania ucraineană DTEK va lovi dur în economia regiunii transnistrene. Or, livrările de energie erau una din principalele surse de valută pentru regiune și asigurau până la 30% din încasările din exporturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău