Igor Dodon a semnat decretul prin care îi retrage lui Traian Băsescu cetățenia R.Moldova

  • 03 Ianuarie 2017 16:30
Igor Dodon a semnat decretul prin care îi retrage lui Traian Băsescu cetățenia R.Moldova

Igor Dodon a semnat astăzi decretul prin care fostului președinte al României Traian Băsescu îi este retrasă cetățenia Republicii Moldova, dobândită de fostul lider de la Cotroceni cu doar câteva luni mai devreme.

Igor Dodon anunță pe pagina sa de Facebook că a convocat astăzi ședința Comisie pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de la Președinție, în care au fost examinate condițiile legate de acordarea cetățeniei lui Traian Băsescu.

Noul președinte al Republicii Moldova reafirmă că Băsescu ar fi obținut cetățenia Republicii Moldova illegal și aduce ca argument în sprijinul deciziei sale declarațiile prin care fostul președinte al României ar fi îndemnat la lichidarea statalitatii Republicii Moldova.

„Încă din perioada aflării sale în exercițiul funcției de președinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca și existența poporului moldovenesc”, scrie Dodon, fapt care, în opinia sa, vin în gravă contradicție cu prevederile Constituției Republicii Moldova.

Amintim că pe 20 octombrie Curtea Constituțională de la Chișinău a respins sesizarea prin care liderul socialiștilor, Igor Dodon, a încercat să obțină anularea decretului președintelui Nicolae Timofti privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova fostului președinte al României, Traian Băsescu.

Drept urmare, pe 3 noiembrie, Traian Băsescu și soția sa, Maria, au depus jurământul de cetățeni ai Republicii Moldova la Ambasada de la București, iar pe 13 noiembrie au votat în cadrul alegerilor prezidențiale. Decretul semnat astăzi de Igor Dodon nu o menționează, de altfel, pe Maria Băsescu.

De cealaltă parte, Igor Dodon a declarat în timpul campaniei electorale că-i va retrage cetățenia moldovenească lui Băsescu și că intenționează să depună eforturi pentru a interzice toate mișcările care pledează pentru Unirea Republicii Moldova cu România.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău