Curtea Constituțională a refuzat demersul lui Dodon | Băsescu își păstrează cetățenia R.Moldova

  • 20 Octombrie 2016 16:22
Curtea Constituțională a refuzat demersul lui Dodon | Băsescu își păstrează cetățenia R.Moldova

Curtea Constituțională a respins sesizarea prin care liderul socialiștilor, Igor Dodon, a încercat să obțină anularea decretului președintelui Nicolae Timofti privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova fostului președinte al României, Traian Băsescu.

Igor Dodon a depus la Înalta Curte o sesizare privind controlul constituționalității articolului 41 din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 2102 din 9 iunie 2016, prin care ex-președintelui Băsescu i-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova, transmite Timpul.

Potrivit deciziei, Curtea Constițională a reținut că Legea Supremă îl abilitează pe șeful statului cu una din principalele atribuții în exercitarea puterii de stat, care vizează statutul juridic al persoanei, – acordarea cetățeniei.

De asemenea, conform legislației în vigoare, „Decretul Președintelui Republicii Moldova în problema cetățeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiție în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare”, iar „refuzul de a primi cerere în problemele cetățeniei Republicii Moldova, încălcarea termenelor, a modului de examinare a cererii și de executare a hotărârilor în problemele cetățeniei, precum și refuzul acordării cetățeniei și alte acțiuni ale persoanelor oficiale pot fi atacate, în modul stabilit de lege, în instanță judecătorească”.

Drept urmare, Curtea a constatat că sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constituționalității și, deci, nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,86
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,36 m/s
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău