Curtea Constituțională a refuzat demersul lui Dodon | Băsescu își păstrează cetățenia R.Moldova

  • 20 Octombrie 2016 16:22
Curtea Constituțională a refuzat demersul lui Dodon | Băsescu își păstrează cetățenia R.Moldova

Curtea Constituțională a respins sesizarea prin care liderul socialiștilor, Igor Dodon, a încercat să obțină anularea decretului președintelui Nicolae Timofti privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova fostului președinte al României, Traian Băsescu.

Igor Dodon a depus la Înalta Curte o sesizare privind controlul constituționalității articolului 41 din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 2102 din 9 iunie 2016, prin care ex-președintelui Băsescu i-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova, transmite Timpul.

Potrivit deciziei, Curtea Constițională a reținut că Legea Supremă îl abilitează pe șeful statului cu una din principalele atribuții în exercitarea puterii de stat, care vizează statutul juridic al persoanei, – acordarea cetățeniei.

De asemenea, conform legislației în vigoare, „Decretul Președintelui Republicii Moldova în problema cetățeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiție în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare”, iar „refuzul de a primi cerere în problemele cetățeniei Republicii Moldova, încălcarea termenelor, a modului de examinare a cererii și de executare a hotărârilor în problemele cetățeniei, precum și refuzul acordării cetățeniei și alte acțiuni ale persoanelor oficiale pot fi atacate, în modul stabilit de lege, în instanță judecătorească”.

Drept urmare, Curtea a constatat că sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constituționalității și, deci, nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău