Igor Dodon a promulgat pachetul de legi de rectificare bugetar pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

  • 13 Iulie 2020 13:45
Igor Dodon a promulgat pachetul de legi de rectificare bugetar pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

Președintele Igor Dodon a promulgat astăzi pachetul de legi de rectificare bugetar pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

Astfel, ar urma să fie majorate salariile personalului medical în câteva etape: cu 30% de la 1 septembrie 2020, cu încă 30% – începând cu 1 ianuarie 2021, și cu 40% –în prima jumătate a anului viitor. De asemenea, pensionarii și persoanele care au venituri mai mici de 3 000 lei vor 700 de lei. Fondul național de dezvoltare a agriculturii a fost majorat cu 100 de milioane de lei, iar Fondul de garantare a creditelor pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, cu 50 de milioane de lei. Guvernul ar mai urma să aloce 50 de milioane de lei pentru zonele economice libere și 20 de milioane de lei pentru programul ”Prima casă”.

Deficitul bugetar a fost majorat, în acest fel, cu 1,2 miliarde lei, până la suma record de 17,5 miliarde de lei, autoritățile estimând acoperirea cheltuielilor din granturi și împrumuturi externe.

Amintim că Parlamentul a avut trei tentative nereușite de a se întruni pentru ca premierul Ion Chicu să poată prezenta proiectele în plen, deoarece opoziția solicita ca acestea să fie examinate prin procedură obișnuită, cu organizarea dezbaterilor. Săptămâna trecută, cvorumul a fost asigurat de deputatul Ștefan Gațcan, care a revenit la ședințe, după ce anterior anunțase că urma să-și depună mandatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău