Igor Dodon a mințit la Moscova și planifică falimentul Republicii Moldova (Revista presei)

  • 19 Ianuarie 2017 09:22
Igor Dodon a mințit la Moscova și planifică falimentul Republicii Moldova (Revista presei)

Revista presei din 19 ianuarie 2017

"Dodon pune datoria de 6 miliarde de dolari a Transnistriei la gaz pe spatele Republicii Moldova", titrează portalul Independent, explicând că în cadrul vizitei la Moscova, preşedintele moldovean a recunoscut datoriile Transnistriei pentru gazul natural cumpărat de la ruşi drept „datorie totală a Moldovei” faţă de compania Gazprom.

Dodon gajează Moldova: Vom plăti $6 mlrd, datoria la gaze a Tiraspolului – comentează și portalul Deschide.md.

Minus 6 MILIARDE de dolari pentru R. Moldova. Președintele Dodon pune DATORIA Tiraspolului pe seama Chișinăului, titrează și Ziarul Național.

Igor Dodon a făcut în capitala Federației Ruse „declarații iresponsabile”, cu „ignorarea intereselor naționale” ale R. Moldova, și-a „asumat angajamente ilegale” care încalcă flagrant prevederile constituționale, susține directorul executiv al Asociației de Politică Externă (APE) de la Chișinău, Victor Chirilă, citat de Ziarul Național. Potrivit expertului, Parlamentul Republicii Moldova trebuie „să ia atitudine și să organizeze o sesiune specială de audieri publice unde vor fi dezbătute angajamentele ilegale asumate public de Igor Dodon la Moscova” și remarcă faptul că Dodon nu i-a solicitat lui Putin retragerea imediată a trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.

„Gestul președintelui Putin provoacă mari îngrijorări, nu doar pentru R. Moldova, titrează Jurnal de Chișinău, referindu-se la cadoul oferit de acesta lui Igor Dodon, care reprezintă o hartă a Principatului Moldovei. Dodon le-a spus jurnaliștilor ruși că „jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc”. În opinia istoricului Ion Negrei, prin prezentarea distorsionată a evenimentelor, gestul lui Putin denotă intenţia Moscovei de a provoca disensiuni între R. Moldova şi România și a alimenta în continuare războiul identitar din R. Moldova și reanimarea tezei kominterniste a ‚Moldovei Mari’.

Harta Moldovei Mari – cadoul otrăvit al lui Putin pentru moldoveni şi pentru români, titrează și Adevărul. Politicieni şi analişti susţin că harta „Moldovei Mari“ oferită de liderul de la Kremlin preşedintelui moldovean reprezintă interesul strategic al Rusiei pentru spaţiul dintre Prut şi Nistru.

Analistul Iulian Chifu comentează într-un editorial pe Deschde.md că „la prima sa vizită oficială în calitate de Președinte la Moscova, Igor Dodon, a rupt, practic, relațiile cu România, dar și cu propria majoritate. Potrivit expertului, „o perioadă de instabilitate se anunță la Chișinău, iar responsabilitatea îi revine unui președinte care nu a înțeles că vorbim despre un înalt demnitar al statului Republica Moldova care nu face ce vrea el, ci ceea ce cere Constituția și că nu transformă voința proprie în voința statului pe care-l conduce, ci doar REPREZINTĂ statul, într-o republică parlamentară, fără a avea atribuții executive directe.

Igor Dodon a mințit la Moscova și planifică falimentul Republicii Moldova – scrie portalul Moldnova.md. Expertul IDIS „Viitorul” Sergiu Gaibu susține că dacă ar fi denunțat Acordul de Asociere la UE, așa declară Dodon, economia Republicii Moldova nu va avea viitor. „Dacă examinăm toate situațiile dificile care au avut loc până acum și anume cea din 1998, perioadele prin care Republica Moldova a trecut prin embargourile instituite de puterea de la Moscova și chiar furtul miliardului, putem spune că majoritatea crizelor au fost „importate” din Rusia. Referitor la „jaful secolului”, sunt suficiente dovezi aduse chiar de experții Kroll care demonstrează anumite legături dintre persoanele de la noi bănuite că ar fi implicate în acest furt și cercurile criminale din Rusia. Se vede foarte clar că anume conexiunea cu această jurisdicție instabilă și criminală a dus la un impact negativ asupra Republicii Moldova”, susține expertul economic.

Ziarul de Gardă scrie despre ce s-a schimbat în țară, dar și în bugetul familiilor miniștrilor, la un an de la învestirea în funcție a Guvernului condus de Pavel Filip. Din aceeași publicație aflați cum fostul procuror general-interimar, Andrei Pântea, în ziua când a fost condamnat la doi ani de detenție, a fost salvat de pedeapsă, prin amnistie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
22,25 °C
cer senin
Umiditate:56 %
Vint:3,1 m/s
Thu
23 °C
Fri
23 °C
Sat
23 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău