Igor Dodon a avut o convorbire telefonică cu președintele Italiei. Ce s-a discutat referitor la accesul cetățenilor R.Moldova în această țară

  • 29 Iulie 2020 16:42
Igor Dodon a avut o convorbire telefonică cu președintele Italiei. Ce s-a discutat referitor la accesul cetățenilor R.Moldova în această țară

Președintele Igor Dodon s-a adresat omologului său italian, Sergio Mattarella, cu rugămintea să permită intrarea cetățenilor Republicii Moldova în Italia dacă prezintă certificate de testare la COVID-19, iar în caz de necesitate să repete testarea imediat după intrarea în Italia. Cei doi oficial au avut astăzi, 29 iulie, o convorbire telefonică, transmite IPN.

Șeful statului menționează că, în cadrul convorbirii, a constatat cu regret că pandemia COVID-19 a stopat schimburile existente anterior între cele două țări, inclusiv la capitolul circulației libere a persoanelor.

În altă ordine de idei, președintele a apreciat sprijinul Italiei în promovarea agendei de reforme a Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce vizeazăintegrarea europeană. „Am salutat faptul că în Republica Moldova sunt înregistrate circa 1400 de întreprinderi cu capital italian, iar investițiile în capitalul social fiind de circa 1,8 miliarde de lei. Astfel, Italia se plasează pe locul doi după numărul întreprinderilor cu capital străin în țara noastră. În 2019, Italia s-a situat pe locul patru la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 7,8% în comerțul total”, menționează Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Italia este una dintre țările europene în care cei mai mulți moldoveni merg să muncească, iar unii dintre ei sunt stabiliți acolo definitiv, revenind în Moldova la rude. Potrivit datelor Asociației „AssoMoldave”, în Italia se află în jur de 150 de mii de cetățeni cu pașaport moldovenesc, dar numărul acestora este mai mare, deoarece mulți dintre ei dețin și pașapoarte românești sau, după 10 ani de ședere în peninsulă, au primit cetățenia Italiei.

Autoritățile italiene mențin restricțiile de intrare în Italia pentru cetățenii mai multor state, inclusiv pentru cei ai Republicii Moldova, până în data de 31 iulie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău