Igor Dodon: „Insist că noi trebuie să permitem deschiderea și altor aeroporturi internaționale, pentru că taxele sunt foarte înalte”

  • 02 Decembrie 2019 09:43
Igor Dodon: „Insist că noi trebuie să permitem deschiderea și altor aeroporturi internaționale, pentru că taxele sunt foarte înalte”

Președintele Igor Dodon vrea încă două aeroporturi în nordul și sudul Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute după întrevederea de luni cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi și prim-ministrul, Ion Chicu.

El susține că va obține bani pentru aceste proiecte din parteneriate publice-private, fără a oferi alte detalii.

Igor Dodon susține că astfel cetățenii vor avea parte de mai multe opțiuni și prețuri mai bune.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat cu încălcarea legislației și el trebuie să revină în proprietatea statului. Insist că noi trebuie să permitem deschiderea și altor aeroporturi internaționale, pentru că taxele sunt foarte înalte. Foarte mulți cetățenii merg la Iași pentru a zbura, este evident că este nevoie de liberalizare. Da, considerăm că trebuie să avem un aeroport internațional unul la nord și altul la sud, pentru a le permite companiilor low-cost să intre pe piață. Banii vor fi obținuți prin parteneriate publice private”.

Unii experții consideră că aceste declarații nu fac altceva decât să  pregătească terenul pentru noi investiții, din estul apropiat și cel îndepărtat. Într-un comentariu, analistul Dionis Cenușă se întreabă dacă rușii și chinezii vor apărea în cele din urmă în această schemă.

Expertul mai spune că președintele ar trebui să întrebe întâi de toate Consiliul Concurentei dacă există monopol pe piața serviciilor de aviație.  Dionis Cenușă mai atrage atenția că problema nu este doar în prețurile la bilete, ci raportul dintre cost și confort, inclusiv disponibilitatea destinațiilor.

Anterior, fostul șef al Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Chiril Moțpan, atenționa cu puțin timp de căderea guvernului Sandu că PSRM ar avea interese obscure de a prelua sub control instituțiile strategice ale statului, în primul rând, Aeroportul Internațional Chișinău, dar și cel de la Mărculești”.

Amintim că vineri, 29 noiembrie, premierul Ion Chicu a dispus organizarea unui grup de lucru condus de ministrul Economiei și Infrastructurii, care să efectueze un studiu de fezabilitate privind oportunitățile de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare în Republica Moldova.

El declara vineri că un singur aeroport internațional în Republica Moldova reprezintă un element de monopol, iar dezvoltarea unor noi aeroporturi internaționale va crea condiții de competitivitate în domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău