Igor Boțan: Noi vedem că în spațiul CSI se întâmplă lucruri foarte ciudate

  • 06 Martie 2023 13:45
Igor Boțan: Noi vedem că în spațiul CSI se întâmplă lucruri foarte ciudate

După primirea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, autoritățile moldovenești și-au anunțat intenția de a retrage Republica Moldova dintr-o parte de acorduri semnate în cadrul CSI. În acest context, compatibilitatea dintre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și cooperarea țării cu Comunitatea Statelor Independente a fost examinată astăzi în cadrul unei dezbateri publice de la IPN, transmite Radio Chișinău.

Deși Rep. Moldova nu a anunțat că părăsește CSI-ul, aceasta ar putea ieși  dintr-un șir de acorduri care și-au pierdut valabilitatea, iar autoritățile când iau decizii trebuie în primul rând să ia în considerație interesele politicii R. Moldova, a declarat în cadrul dezbaterii expertul Igor Boțan. Acesta a subliniat că Republica  Moldova recunoaște că Rusia este stat agresor, iar în aceste circumstanțe nu ar fi corect  dacă relațiile dintre Rep. Moldova, Federația Rusă și CSI ar rămâne aceleași:         
          
R. Moldova încearcă prin declarațiile și mișcările pe care le face să facă o delimitare foarte clară. Moldova recunoaște că Rusia este țară agresor, iar în aceste circumstanțe dacă relațiile dintre Rep. Moldova, Federația Rusă și CSI rămân același - din punctul meu de vedere nu este corect. Noi vedem că în spațiul CSI se întâmplă lucruri foarte ciudate. Avem o serie de conflicte în cadrul acestei comunități care ne demonstrează că aflarea noastră acolo nu este foarte bine fundamentată. Probabil Rep. Moldova se pregătește să intre în Uniunea Vamală cu Uniunea Europeană, iar asta ar însemna revizuirea tuturor acordurilor din spațiul CSI”, a declarant Igor Boțan.      

Deputatul din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Vitali Gavrouc a menționat că un astfel de proces durează și va dura un șir de ani.    

„Noi vorbim de o relație cu o comunitate de state. Deci, problemele de fapt sunt mai mult în relația cu țările fostelor regiuni ale Uniunii Sovietice, pentru că noi suntem într-un proces natural de trecere la o comunicare bilaterală și avem foarte multe acorduri cu țările respective. Este un proces mai ramificat care va avea consecințe. Până când vom spune că ne-am retras complet este un drum foarte lung și nu știu dacă este relevant la moment”, a afirmat Vitali Gavrouc.    

Potrivit deputatului din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi multe dintre acordurile CSI sunt acorduri sociale și ar trebui revizuite sub aspectul actualității:

„Nimeni nu știe care este lista acelor acorduri care urmează să se renunțe la ele sau urmează să fie revizuite. Sunt 280 de acorduri, din ele majoritatea sunt anume relațiile economice și sunt acorduri sociale, de aceea eu nu prea văd la care ar putea să se renunțe, dar e nevoie să fie revizuite sub aspectul actualităților. Noi trebuie să facem o analiză a potențialului și a necesităților, să nu uităm că noi avem pe teritoriului CSI-ului minimum 500 de mii de cetățeni de ai noștri care se află pe câmpul muncii, noi trebuie să le permitem inclusiv să-și recunoască drepturile lor sociale”, a spus Vitali Gavrouc.       

Potrivit ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu,  Republica Moldova este parte la aproximativ 330 de acorduri ale CSI, dintre care multe trebuie revizuite. Astfel, Republica Moldova începe procesul de retragere din câteva zeci de acorduri din cadrul CSI.

Amintim că, R. Moldova a aderat la Comunitatea Statelor Independente în anul 1994.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:4,63 m/s
Sat
18
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău