Igor Boțan: Legislația electorală a Găgăuziei trebuie revizuită și armonizată cu cea națională. Acum, înainte de alegerile în Adunarea Populară, există o problemă

  • 30 Noiembrie 2020 15:37
Igor Boțan:  Legislația electorală a Găgăuziei trebuie revizuită și armonizată cu cea națională. Acum, înainte de alegerile în Adunarea Populară, există o problemă

Legislația electorală a Găgăuziei trebuie revizuită și armonizată cu legislația electorală națională. Acum, înainte de alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei, există o problemă – Codul Electoral al Găgăuziei al fost adoptat în 2015, dar între timp la nivel național au avut loc un șir de procese foarte importante. O altă problemă este faptul că pe 24 decembrie expiră mandatul Comisiei Electorale Central de la Comrat. O spune directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan.

Într-o conferință de presă la IPN, Igor Boțan, a declarat că pentru alegerea Adunării Populare a fost elaborată și adoptată o lege specială, care în linii mari reflecta modalitatea de alegere din Republica Moldova. În 2015, Adunarea Populară a adoptat Codul Electoral al Găgăuziei, cu scopul de a aduce legislația din regiune în conformitatea cu legislația națională. „Codul Electoral al Găgăuziei, în linii mari, reflectă procesele la nivel național. Și dacă citim atent Codul Electoral al Găgăuziei, ajungem la concluzia că, în mare măsură, este similar cu cel al Republicii Moldova. Acum există o problemă și această problemă este că Codul Electoral al Găgăuziei al fost adoptat în 2015, dar între timp la nivel național au avut loc un șir de procese foarte importante”, susține directorul ADEPT.

Expertul punctează revenirea la alegerea directă a șefului statului – în 2016 – când au fost introduse schimbări substanțiale în Codul Electoral. Au fost revăzute noțiunile. În 2017 a avut loc modificarea sistemului electoral pentru parlamentare, trecându-se de la sistemul proporțional la cel mixt. Au urmat și alte modificări serioase în Codul Electoral legate de procese colaterale, dar foarte importante pentru procesul electoral. Este vorba despre adoptarea unui nou Cod al Serviciilor Audiovizuale, un nou Cod Administrativ și multe alte lucruri, care au influențat modificarea Codului Electoral al Republicii Moldova. În 2019 s-a revenit la sistemul proporțional.

Codul Electoral al Găgăuziei a rămas la nivelul anului 2015 și Comisia electorală din regiune a elaborat un proiect de lege de modificare a documentului. Însă, marea problemă șine de faptul dacă Adunarea Populară, în cele două luni sau chiar mai puțin până la expirarea mandatului, reușește să modifice legislația electorală, astfel încât schimbările care au avut loc în domeniile conexe cu alegerile să fie aduse la zi. „Toate aceste lucruri sunt încă în suspans, de aceea am hotărât să vorbim despre ele în avans, astfel încât să transmitem un mesaj că organizațiile societății civile, care urmăresc procesul electoral, atrag atenția că aceste probleme trebuie soluționate”, precizează directorul ADEPT.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău