Igor Boțan: În acest război se folosesc toate armele, inclusiv arma energetică

  • 24 Octombrie 2022 17:10
Igor Boțan: În acest război se folosesc toate armele, inclusiv arma energetică

Autoritățile Republicii Moldova și societatea civilă trebuie să le explice cetățenilor cine se face vinovat de declanșarea războiului din Ucraina și de impactul negativ al acestuia asupra situației economice. Este opinia expertului, Igor Boțan și a fost expusă în timpul dezbaterii publice, organizate de Agenția IPN. Potrivit lui, societatea trebuie să înțeleagă că criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova este o consecință a războiului din Ucraina, după ce Rusia a bombardat infrastructura energetică a țării vecine.

Potrivit lui Igor Boțan, există afinități între situația din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și criza de securitate din prezent. În ambele cazuri comunitatea internațională a pactizat împotriva țării invadatoare.

„Pericolul nazist a fost atât de mare și bine înțeles de lumea occidentală, democratică, încât nu s-a pus la îndoială necesitatea alierii cu Uniunea Sovietică pentru a învinge acest pericol. Nimeni niciodată nu a pus la îndoială rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste, din perspectiva jertfelor umane, a distrugerilor pe care le-a suferit. Pe noi ne interesează de ce ceea ce s-a întâmplat atunci este evocat acum și are repercusiuni chiar în preajma noastră. În baza la ce ucrainenii sunt etichetați drept naziști?”, a spus Igor Boțan.

Potrivit expertului, Rusia a devenit un pericol pentru ordinea mondială, în special prin șantajul nuclear pe care-l folosește la adresa Occidentului. Crizele energetice și economice cu care se confruntă umanitatea sunt o consecință a războiului declanșat de Rusia, spune Igor Boțna, iar acest lucru trebuie explicat oamenilor.

„Trebuie să fim foarte precauți când facem paralele între cel de-al Doilea Război Mondial și ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Putin, după ce a invadat Ucraina, a menționat că înțelege că potențialul economic și militar al Occidentului sunt incomensurabile, dar el a menționat un lucru suplimentar. În privința arsenalului nuclear, Rusia se consideră superioară. De aceea există pericolul ca un război convențional să degenereze. Toate aceste lucruri trebuie explicate oamenilor, ca să înțeleagă cine este vinovat de declinul economiei mondiale, inclusiv în Republica Moldova”, a mai spus expertul permanent al proiectului.

Potrivit expertului, propaganda rusă este un element al războiului hibrid purtat de Rusia în Republica Moldova. Potrivit lui, prin intermediul propagandei și dezinformării a fost denaturată realitatea astfel încât o bună parte dintre cetățeni consideră că Occidentul a provocat Rusia să înceapă războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

„Doar timpul vindecă nostalgia. Din păcate, alte metode nu există. Vedem manifestarea acestei nostalgii în Republica Moldova prin intermediul sondajelor de opinie. Aproximativ 30% dintre cetățenii Republicii Moldova cred că Rusia are dreptate în războiul din Ucraina. Peste 50% consideră invers și acest lucru este îmbucurător. Și autoritățile, și societatea civilă trebuie să lucreze pentru a convinge cetățenii că propaganda reprezintă un pericol foarte mare pentru societate. Vedem ce se întâmplă cu așa-zisele proteste. Sunt oameni care spun lucruri absolut deocheate. Acuză guvernarea de eventuala penurie energetică, dar ușor trec peste faptul că Rusia distruge în mod intenționat centralele electrice, astfel Ucraina nu mai poate livra energie electrică Republicii Moldova. Comunicarea autorităților și societății civile trebuie orientată astfel ca oamenii să înțeleagă că în acest război se folosesc toate armele, inclusiv arma energetică”, a mai spus Igor Boțan.

Dezbaterea la tema „Participarea URSS în Cel de-al Doilea Război Mondial: despre victorii și înfrângeri reale”, este ediția a 7-a din ciclul „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere”. Proiectul este susținut de Fundația germană „Hanns Seidel”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău