IDEP Moldova solicită deputaților să semneze pentru aprobarea programului ECIPES
-
11 Iunie 2020 13:43
Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) Moldova solicită deputaților din Parlamentul Republicii Moldova să semneze o scrisoare pe care să o transmită către Colegiul Comisiei Europene pentru aprobarea programului ECIPES, susținut de peste 25 de eurodeputați, de care ar fi responsabilă direct Comisia europeană, în beneficiul celor 17 procente din populația țării, 50 de procente de primari și 2000 de tineri.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Iurie Calestru, reprezentant al Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor și autorul programului ECIPES, a declarat că, împreună cu co-autorul programului, Gabriel Mărgineanu, au purtat discuții cu peste 60 de deputați din parlamentul european, ulterior au avut întrevederi cu Comisia Europeană, iar în data de 10 iunie, au primit un suport repetat pentru acest program din partea a încă nouă eurodeputați din șase țări, care au semnat o adresare către Colegiul Comisiei Europene în care cer aprobarea grupului de lucru pentru dezvoltarea programului. Acesta ar trebui să fie lansat pe 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de doi ani, cu suma totală alocată de 40 de milioane de euro.
Potrivit lui Iurie Calestru, datorită acestui program, cetățeanul Republicii Moldova, doar cu buletinul, ar putea aplica pe o platformă online pentru renovarea echipamentelor electrocasnice, primind în schimb un suport de 100 de euro. „A doua categorie mare a beneficiarilor ar fi primarii ce au înfrățiri active cu primăriile din Uniunea Europeană și ar putea să realizeze un proiect cu susținere din partea UE de 10000 de euro. Și a treia mare categorie sunt tinerii de 18-35 de ani, pentru lansarea unei afaceri în domeniul servicii, cu suport din partea UE de 5000 de euro sau producere de 15000 de euro”, a spus acesta.
Gabriel Mărgineanu, co-autorul programului, a menționat că prin intermediul programului ECIPES se va hotărî problema deșeurilor electrocasnice, întrucât acestea se vor strânge în mod organizat de două ori pe an pe teritoriul întregii țări, de la toți cei care participă în acest program. În plus, tehnica, utilajele care vor fi în programul respectiv sunt cu A++, ceea ce însemnă o diminuare de câteva ori a consumului de energie electrică pe țară.
În ceea ce privește categoria de beneficiari de persoane tinere care se vor lansa într-o afacere, co-autorul programului a precizat că vor fi facilitate doar acele afaceri care vor corespunde economiei verzi. Referitor la susținerea primăriilor, Gabriel Mărgineanu a spus că acestea vor putea asigura cu bugetul oferit de UE, în decurs de 2-3 zile după accesare, implementarea banilor respectivi pentru amenajarea unui scuar, unei stații de așteptare, iluminarea terenului aferent grădiniței etc.
Pentru a adera la acest program, un primar trebuie să intre în baza de date, să completeze formularul tipizat, să transmită informația respectivă, apoi să contacteze partenerul de peste hotare și să primească finanțarea de 10000 de euro sub formă de grant nerambursabil.
Pentru ca un tânăr întreprinzător să poată accesa programul, trebuie să completeze formularul și, imediat cum i se acceptă, poate să inițieze o activitate. Aici, Gabriel Mărgineanu a precizat că finanțarea nu merge direct la întreprinzător, dar la agentul economic care urmează să-i furnizeze utilajul sau tehnologia de care are nevoie, pentru a se evita consumarea ineficientă a resurselor financiare.
„Dacă vorbim de cetățean, este iarăși o chestie foarte simplă, oricine, de acasă, de la calculatorul său, de la telefonul său, în cel mai rău caz de la calculatorul vecinului, a luat, a completat formularul foarte simplu, în maximum cinci minute, l-a depus și el știe că la el acasă vine automobilul, îi preia televizorul vechi, îl aduce pe cel nou și el poate beneficia de această susținere de 100 de euro, care pentru el, un om simplu cu un venit modest în sat, este o susținere extrem de importantă”, a spus Gabriel Mărgineanu.
Sergiu Manea, membru al Asociației patronale a industriei turismului, susține programul ECIPES. El spune că acesta va permite ca localitățile din țară să relanseze sau să deschidă un muzeu în sat sau un al obiectiv turistic important pentru localitate, iar afacerile mici ar putea să fie: o cramă, o pensiune turistica sau o casă rurală, ceea ce ar atrage turiștii, inclusiv și cei din UE.
Programul ECIPES este propus spre implementare de Comisia Europeană și ar putea avea ca beneficiari 17% din populația Republicii Moldova, 50% din primării și 2000 tineri.