HoReCa | Aneta Zasavițchi: Noi nu ne permitem un al doilea lockdown pentru că afacerile mor și pentru că avem zeci de mii de familii care riscă să rămână fără lucru

  • 24 Noiembrie 2020 12:51
HoReCa | Aneta Zasavițchi: Noi nu ne permitem un al doilea lockdown pentru că afacerile mor și pentru că avem zeci de mii de familii care riscă să rămână fără lucru

Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement critică intenția autorităților locale din Capitală de a sista activitatea cafenelelor și restaurantelor din cauza faptului că nu s-ar respecta măsurile de prevenire a infecției COVID-19. Reprezentanții asociației afirmă că sistarea activității agenților economici din sectorul HoReCa ar însemna zeci de afaceri falimentate și sute de familii fără sursă de venit.

Autoritățile locale din municipiul Chișinău au declarat că unii agenți economici din domeniul HoReCa nu ar respecta măsurile de prevenire și combatere a virusului. Mai multe controale inopinate au fost efectuate la sfârșitul săptămânii trecute. Președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasavițchi, menționează că administratorii localurilor respectă toate instrucțiunile elaborate de către autorități.

Existența unor încălcări admise de către unii agenți economici, așa presupuse încălcări, de fapt, reprezintă urmările deciziilor confuze adoptate cu multe scăpări de către autoritățile competente în gestionarea crizei sanitare care, de fapt, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru acestea. Dacă  vizual autoritățile nu sunt mulțumite, de ceea ce au văzut, înseamnă că nu sunt mulțumite de lucrul pe care l-au efectuat în redactarea acelor norme, măsuri de organizare a activității din sectorul HoReCa.

Autoritățile municipale iau în calcul sistarea activității restaurantelor și cafenelelor ca măsură de reducere a numărului  cazurilor noi de infectare și urmează să identifice soluții săptămâna aceasta după discuții cu cei din domeniul HoReCa. Aneta Zasavițchi consideră că sistarea activității acestor localuri ar afecta zeci de afaceri și familii care activează în acest domeniu.

Noi vom da curs invitației de către Primăria Chișinău și vom merge la dialog consultativ și constructiv. Sunt sigură că împreună vom putea reduce ideea sistării activității agenților economici pentru că aceasta nu este o soluție. Sectorul HoReCa este primul afectat și unicul care nu a obținut nicio măsură de susținere din partea autorităților. Respectiv, noi nu ne permitem un al doilea lockdown pentru că afacerile mor și pentru că avem zeci de mii de familii care riscă să rămână fără lucru și care, de asemenea, nu a avut nicio susținere financiară sau garanții din partea statului în această perioadă pandemică.

Închiderea localurilor pe timp de noapte ar reduce numărul persoanelor infectate, consideră experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc.

Aș închide pe noapte localurile unde se fac distracții. De la 22.00 sau 23.00 ele ar putea fi închise. Niște restricții care la început parcă nu lucrează, dar care și-au demonstrat eficacitatea în multe țări. Deci, închiderea localurilor pe timp de noapte ajută mult să se rupă lanțul de transmitere a infecției.

Reamintim că restaurantele și cafenelele și-au reluat activitatea de pe 15 iunie după ce timp de trei luni au fost închise.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău