Hon Kong | Principalul editorialist al cotidianului pro-democrație Apple Daily, închis săptămâna trecută, a fost arestat

  • 28 Iunie 2021 11:04
Hon Kong | Principalul editorialist al cotidianului pro-democrație Apple Daily, închis săptămâna trecută, a fost arestat

Principalul editorialist al cotidianului pro-democrație Apple Daily, închis săptămâna trecută, a fost arestat duminică seară de poliție la Hong Kong în momentul în care se pregătea să părăsească teritoriul, relatează media locale, preluate de AFP, potrivit Agerpres.

După reținerea unora dintre reprezentanții săi și înghețarea activelor sale, Apple Daily, care i-a criticat mereu dur pe liderii chinezi, a fost nevoit să se închidă, după 26 de ani de existență, publicându-și joi, 24 iunie, ultimul număr.

Fung Wai-long, redactor-șef și responsabil cu editorialiștii de la ediția online în engleză a cotidianului, este al șaptea reprezentant al tabloidului arestat pe baza legii drastice privind securitatea națională impusă de China în urmă cu aproape un an.

Poliția a confirmat că a reținut un bărbat de 57 de ani pe aeroport pentru "conspirație în vederea unui complot cu forțe și puteri străine".

Poliția nu a menționat numele lui Fung, care semna articolele sub pseudonimul Lo Fung. Conform media locale, el a fost plasat în detenție în perspectiva anchetei.

Aproximativ 500 de polițiști au percheziționat redacția ziarului la 17 iunie, iar cinci dintre reprezentanții cotidianului au fost arestați.

Doi dintre ei au fost inculpați pentru "complot cu forțe străine" din cauza unei serii de articole care făceau apel la sancțiuni internaționale împotriva liderilor chinezi, iar apoi plasați în detenție provizorie.

Câteva zile mai târziu, editorialistul Yeung Ching-kee a fost reținut pentru fapte similare. El a fost totuși eliberat sub cauțiune.

Proprietarul tabloidului, magnatul de presă Jimmy Lai, este în prezent în detenție, condamnat pentru mai multe pedepse cu închisoarea pentru implicarea sa în manifestații prodemocrație în 2019. El este de asemenea inculpat pe baza legii privind securitatea națională, fapte pasibile de închisoare pe viață.

Într-un comunicat publicat luni, Asociația Jurnaliștilor din Hong Kong a atras atenția că evenimentele recente, în special închiderea Apple Daily, aproape "au pus capăt libertății presei" care exista până acum în Hong Kong. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău