HelpAge: Îmbătrânirea activă trebuie să rămână pe agenda Guvernului
-
18 Iunie 2018 10:18
Îmbătrânirea activă este și trebuie să rămână pe agenda Guvernului pentru că persoanele în vârstă au aceleași drepturi și ele nu se schimbă cu vârsta. Este mesajul directoarei HelpAge International Moldova, Tatiana Sorocan, transmis la un atelier de lucru desfășurat vineri, în contextul Zilei mondiale a conștientizării abuzului față de vârstnici, transmite IPN.
Potrivit Tatianei Sorocan, organizația pe care o reprezintă și organizațiile neguvernamentale partenere încurajează, în cadrul campaniei globale „Vârsta cere acțiuni”, îmbunătățirea protecției drepturilor persoanelor în vârstă.
Un alt pas este încurajarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să participe la sesiunea grupului de lucru de tip deschis a ONU privind îmbătrânirea, care se organizează anual, iar în acest an se va desfășura în luna iulie. Acolo se va discuta despre dreptul persoanelor în vârstă la îngrijire de lungă durată și îngrijiri paliative, precum și dreptul la autonomie, independență și la o viață fără violență.
Data de 15 iunie a fost desemnată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite – Ziua mondială a conștientizării abuzului față de vârstnici. Anual, în această zi sunt organizate campanii care au drept scop promovarea drepturilor persoanelor în vârstă.
Potrivit BNS, la începutul anului 2017, în Republica Moldova locuiau 609,9 mii de persoane în vârstă de 60 de ani și mai mult. Ponderea vârstnicilor activi din punct de vedere economic era de 110,1 mii sau 18,6%. Vârstnicii din mediul rural și bărbații sunt ocupați într-o proporție mai mare, iar fiecare a doua persoană este ocupată în activități agricole și fiecare a șasea în sfera serviciilor sociale, în special prestate de stat. Potrivit unui studiu sociologic realizat în 2016, dintre vârstnicii respondenți, doar 11,6% activau în câmpul muncii în anul 2015. Potrivit indicelui de îmbătrânire activă, doar una din zece persoane în etate participă activ la viața socială. Cel mai puțin, doar 0,3%, sunt interesați de învățarea continuă.