Haiti încă strigă după ajutor, sute de mii de oameni nu au apă sau mâncare și sunt amenințați de boli. "Puterea lor a ajuns la limită"

  • 17 Septembrie 2021 14:15
Haiti încă strigă după ajutor, sute de mii de oameni nu au apă sau mâncare și sunt amenințați de boli.

Jumătate dintre persoanele afectate de cutremurul devastator din Haiti, de acum o lună de zile, adică în jur de 400.000 de oameni, nu au primit încă niciun ajutor. Nu au apă potabilă, nici locuință, nici acces la școală. Totodată, aproximativ 260.000 de copii au rămas fără mâncare și apă și sunt amenințați de boli, transmite DIGI24.ro.

Dintre cele 800.000 de persoane afectate de puternicul seism, care a deteriorat sau distrus mii de locuințe, școli și biserici din trei regiuni din sudul Haiti, aproximativ 400.000 nu au primit încă ajutor, a counicat, vineri, ONU, potrivit sursei citate

Ele nu au avut acces la asistență umanitară deoarece locuiesc în zone îndepărtate, în timp ce multe nu au acces la apă potabilă și mâncare sau nu au revenit la școală, a spus Bruno Lemarquis, coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar în Haiti.

"Puterea de rezistență a poporului haitian se află într-adevăr la limită", a spus el. "Trebuie să ne asigurăm că Haiti nu devine o criză uitată în contextul acestui cutremur", a afirmat oficialul ONU.

Bruno Lemarquis a declarat că, în timp ce agențiile ONU "au ajuns la jumătate din populația" afectată de ultimul dezastru natural care a zguduit statul din Caraibe, rămân încă multe de făcut, iar sprijinul comunității internaționale este necesar nu doar pentru nevoile umanitare imediate, ci și pentru reconstrucția pe termen lung.

O țară lovită de numeroase crize și violențe

Situația gravă din Haiti a fost complicată de numeroasele crize cu care se confruntă țara, între care lipsa hranei, instabilitatea politică recurentă și violențele comise de bandele armate. Cutremurul s-a produs la o lună după asasinarea președintelui Jovenel Moise, a cărui moarte a aruncat și mai mult țara în haos.

Din suma de 187,3 milioane de dolari, pentru colectarea căreia ONU a lansat un apel la donații, destinate ajutorării a jumătate de milion de victime ale cutremurului, doar circa o treime a fost strânsă de la donatori, a mai spus Lemarquis.

Săptămâna trecută, UNICEF și Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) au lansat apeluri urgente pentru finanțare, menționând distrugerea a sute de școli și daunele aduse agriculturii.

UNICEF a spus că este nevoie de un ajutor de 73,3 milioane de dolari pentru 260.000 de copii.

Mulți (copii) au fost răniți și și-au văzut comunitățile, casele, școlile și spitalele prăbușindu-se, potrivit reprezentanților UNICEF, citați de Agerpres.

Copiii care au supraviețuit "sunt în prezent amenințați de boli care pot fi prevenite doar dacă au acces la apă potabilă și la servicii sanitare de bază".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Fri
0
Sat
2
Sun
1
Mon
0
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău