Guvernul va solicita Parlamentului rectificarea bugetului. Vor fi alocați bani suplimentari pentru infrastructură, economie, agricultură, dar și pentru creșterea salariilor

  • 24 Mai 2023 12:54
Guvernul va solicita Parlamentului rectificarea bugetului. Vor fi alocați bani suplimentari pentru infrastructură, economie, agricultură, dar și pentru creșterea salariilor

Premierul Dorin Recean va solicita Parlamentului aprobarea unor rectificări la bugetul pentru anul 2023, astfel încât să fie alocate sume suplementare de bani pentru câteva domenii, precum infrastructură, economie, agricultură, dar și pentru creșterea salariilor angajaților din administrația publică centrală. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, 24 mai. Prim-ministrul nu a exclus faptul că va fi criticat pentru majorarea lefurilor celor care lucrează în administrația publică, dar a subliniat că autoritățile au nevoie de specialiști bine calificați în procesul de integrare europeană, transmite Radio Chișinău.

Guvernul urmează să propună Parlamentului alocarea suplementară a 700 de milioane de lei pentru reparația drumurilor, alte aproximativ 300 de milioane de lei pentru fondul dezvoltării locale și regionale, iar o altă majorare de circa 140 de milioane de lei va fi direcționată către dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean în cadrul ședinței de Guvern.

„Mai departe, trebuie să avem grijă și de agricultorii noștri. Vom aloca suplementar 100 de milioane de lei pentru compensarea cheltuielilor majorate în perioada imediat care a succedat atacul în Ucraina al Rusiei”, a spus Recean.

Rectificarea respectivă mai presupune și creșterea salariilor, dar mai întâi ale bugetarilor care lucrează în administrația publică centrală. Prim-ministrul nu a exclus faptul că va fi criticat pentru aceasta.

„Trebuie să înțelegem un lucru important. Noi trebuie să pregătim țara, să modificăm legislația, să pregătim instituțiile, să trecem la următoarea etapă a relațiilor noastre cu Uniunea Europeană. Pentru acest lucru, avem nevoie de resurse umane competente. Vedeți că suntem în imposibilitatea de a atrage resurse umane necesare și suficient de talentate ca să pregătim acest proces foarte important. E absurd când cineva dintre noi, în calitate de miniștri, are un salariu mai mic decât a unui lucrător pe șantier. Ambele profesii sunt respectabile, dar totuși competențele sunt diferite”, a menționat premierul.

O altă rectificare la buget, potrivit premierului, se va face la finele lunii iulie, începutul lunii august.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău