Guvernul va scoate la privatizare 13 obiective din patrimoniul public (Adevărul)

  • 13 Noiembrie 2013 08:16
Guvernul va scoate la privatizare 13 obiective din patrimoniul public (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 13 NOIEMBRIE

Adevărul relevă Guvernul intenționează să scoată la privatizare, anul viitor, 13 obiective importante din patrimoniul public, printre care Moldtelecomul, Air Moldova, Tutun-CTC, două rețele de distribuție a curentului electric și alte mari companii. Consultanții externi vor efectua o analiză a fiecărei întreprinderi, evaluând valoarea de piață, și, în comun cu autoritățile de la Chișinău, vor elabora proiectele, care vor include situația reală a companiei, costul acesteia, condițiile de vânzare, investițiile necesare etc. Experții susțin necesitatea deetatizării acestor active, dar nu cu orice preț. Cele 13 companii au o cifră anuală de afaceri de circa șapte miliarde de lei, iar această rundă ar putea însemna sfârșitul marii privatizări în Republica Moldova“, crede economistul Roman Chircă. Potrivite economistului, că multe dintre aceste active nu prea au șanse să ajungă în mâinile unor investitori străini, deoarece pe ele au pus ochiul deja unii oameni de afaceri locali.

Timpul scrie despre o inițiatică a deputaților din Coaliția Pro-Europeană, care propun ca 3 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), numiți de Parlament, să fie aleși prin concurs public. De asemenea, în agenda parlamentară se află un alt proiect care susține alegerea a trei membri ai CSM, judecător, președinte și vicepreședinte cu majoritatea de voturi și totodată prevede obligativitatea Consiliului Superior al Magistraturii de a-și motiva refuzurile de pornire a dosarelor penale împotriva judecătorilor.

În Ziarul Național, comentatorul Victor Ciobanu observă că, întâmplător sau nu, conflictul de gaze ruso-ucrainean s-a acutizat cu trei săptămâni înainte de Summitul de la Vilnius. Potrivit ambasadorului Ucrainei în R. Moldova, Serghei Pirojcov, Ucraina a reușit să-și facă rezervele necesare. Făcând traducerea din limbajul diplomatic, asta ar însemna că Ucraina va avea gaz. Chiar și în condițiile sistării livrărilor gazului rusesc. Pentru că ucrainenii s-au pregătit. Au semnat contracte cu mai multe țări europene pentru livrări, au semnat contracte de explorare a propriilor gaze, inclusiv de șist cu cele mai mari companii mondiale. Pe de altă parte, subliniază autorul, lucrările la conducta Iași-Ungheni se vor finaliza, la anul, iar o conductă Ungheni-Chișinău, cere timp și bani. Morala este evidentă chiar pentru criticii cei mai înflăcărați ai gazoductului. Avem stringentă nevoie de acesta. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău