Guvernul urmează să aprobe proiectul de lege care prevede declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a unei noi linii de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești
-
23 Martie 2022 14:20
Proiectul de lege care prevede declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a unei noi linii de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești urmează să fie aprobat în ședința de astăzi a Guvernului. Potrivit autorităților, unul dintre obiectivele urmărite prin acest proiect est asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică a Rep. Moldova.
Documentul prevede exproprierea de bunuri imobile proprietate privată și a celor aflate în proprietatea unităților administrativ-teritoriale aferente proiectului din 35 de localități printre care din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, raioanele Cahul, Taraclia, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni și municipiul Chișinău.
Plata despăgubirilor pentru expropriere, cât și a dreptului de folosință sau a altor drepturi reale asupra bunurilor imobile (terenurilor) se va efectua de către Guvern din mijloacele alocate din bugetul de stat.
Unul din principalele obiective ale Republicii Moldova reprezintă asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor finali, fapt pentru care documentele de politici naționale prevăd implementarea Proiectului de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic național cu sistemul electroenergetic al României, se arată în motivația proiectului.
În acest sens, Strategia Energetică apreciază ca strict necesară conectarea asincronă a sistemului energetic național la Rețeaua europeană a operatorilor de transport și de sistem a energiei electrice (ENTSO-E) prin Linia Electrică de 400 kV Vulcănești – Isaccea (România).
Lucrările de construcție a liniei electrice de 400 kV cu o lungime de aproape 158 de kilometri pe direcția Vulcănești – Chișinău și a stației electrice de tip Back-to Back sunt parte a Proiectului de Interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I și vor fi realizate până în anul 2024.
Astfel, în vederea realizării proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre cele două țări, Rep. Moldova va lua un împrumut de 80 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și un alt credit de 80 de mil. de euro de Banca Europeană pentru Investiții, va beneficia de o finanțare de 61 de mil. de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID), precum și de un grant de 39,4 mil. de euro oferit de Comisia Europeană prin Platforma de Investiții pentru Vecinătate.