Guvernul și PSRM insistă pe asumarea răspunderii, opoziția nu va accepta procedura, iar deputatul Gațcan poate înclina balanța în Parlament
-
08 Iulie 2020 13:24
Biroul permanent al Parlamentului se întrunește la această oră pentru a stabili ordinea de zi a ședințelor în plen din această săptămână. Guvernul și PSRM insistă pe subiectul angajării răspunderii pe patru proiecte de lege, în timp ce opoziția afirmă în continuare că nu va accepta procedura.
Între timp, nu este clar ce va face deputatul Ștefan Gațcan, întrucât unii consideră că el continuă să-și exercite mandatul, chiar dacă a scris cerere de demisie, astfel încât poate asigura cvorumul la ședința Legislativului.
După trei ședințe eșuate din cauza boicotului opoziției, guvernarea insistă pe includerea pe agenda legislativă a angajării răspunderii Guvernului pe cele patru proiecte de lege.
Premierul Ion Chicu a anunțat că se va prezenta joi din nou la ședința în plen. Liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță a declarat pentru Radio Chișinău că procedura de angajare a răspunderii Executivului este legală.
Evident că în ordinea de zi va fi și asumarea de răspundere, ca proiect foarte important pentru oameni, înaintat de către Guvern și susținut de noi printr-o procedură absolut constituțională care se face în toate țările din lume. Guvernul nu-și retrage această asumare și ea trebuie și va fi inclusă în ordinea de zi.
Pe de altă parte, opoziția insistă în continuare ca proiectele respective să fie adoptate de Parlament prin procedură obișnuită și propune mai multe amendamente. Șeful fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari.
Dacă Guvernul Chicu își retrage această asumare rușinoasă, nejustificată, noi suntem gata să examinăm cât mai repede să examinăm celelalte subiecte din ordinea de zi. Guvernul să renunțe la alocarea banilor pentru Arena Chișinău și să renunțe la cheltuieli inutile.
Între timp, nu este clar statutul lui Ștefan Gațcan, deputatul socialist care săptămâna trecută și-a depus mandatul, după ce anterior anunțase că părăsește PSRM. Ulterior, PSRM a anunțat că el rămâne în echipă, iar opoziția susține că și-ar fi schimbat decizia în urma unor presiuni.
Comisia juridică a Parlamentului a luat act de cererea de depunere a mandatului, dar aceeași procedură ar trebui să se repete și în Parlament. Până atunci, teoretic, Ștefan Gațcan poate fi considerat deputat, dar ar exista dubii în privința legalității unui astfel de mandat, a comentat deputatul PAS Sergiu Litvinenco, membru al Comisiei juridice.
În principiu, atâta timp cât nu există hotărârea Parlamentului cu privire la demisie, strict formal el este deputat. Dar, desigur, apar alte întrebări în privința legalității unui astfel de mandat în condițiile în care a declarat că nu mai vrea să fie deputat și a depus cererea. Teoretic, el încă poate să-și retragă cererea, dar un astfel de precedent nu a existat în istoria parlamentarismului Republicii Moldova.
Și deputatul Pro Moldova Vladimir Cebotari consideră că Ștefan Gațcan este în continuare deputat. Pe de altă parte, Corneliu Furculiță susține că nu există o claritate în privința statutului acestuia. De asemenea, el a declarat că nu cunoaște dacă acesta va participa sau nu la ședința Parlamentului.
Trebuie precizat faptul că dacă Ștefan Gațcan va fi prezent la ședință alături de toți deputații PSRM și PDM, precum și independentul Alexandr Oleinic, atunci va exista cvorum și Guvernul își va putea angaja răspunderea pe cele patru proiecte de lege.