Guvernul României a luat decizia înființării Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. Acesta va funcționa în subordinea Ministerului Afacerilor Externe
-
29 Decembrie 2020 10:33
Guvernul României a aprobat, în ședința de lună, Ordonanța de Urgență privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale, act normativ ce reglementează noua structură a Guvernului și a ministerelor și cadrul căruia o noutate este reprezentată de faptul că se va înființa Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură pe care România a anunțat că dorește să o creeze în cadrul reuniunii miniștrilor de externe din țările NATO.
“Se înființează Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Organizarea și funcționarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență se stabilesc prin hotărâre a Guvernului“, se arată într-un comunicat al Executivului remis CaleaEuropeană.ro.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a anunțat la 1 decembrie în cadrul reuniunii NATO, în conformitate cu aprobarea președintelui Klaus Iohannis și a fostului premier Ludovic Orban, intenția României de a înființa și găzdui un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienței, temă considerată prioritară pentru perioada următoare.
Răspunzând unei întrebări din partea CaleaEuropeană.ro referitoare la propunerea României, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că reziliența reprezintă un domeniu de importanță majoră pentru Alianța Nord-Atlantică, mai ales în lumina ascensiunii Chinei.
“Cu toții ne dăm seama de importanța uriașă a rezilienței în lumina provocărilor hibride, cibernetice, dar și în lumina ascensiunii Chinei”, a spus el, amintind că NATO și-a asumat un angajament privind consolidarea rezilienței la summitul aliat de la Varșovia, din 2016.
La summitul din 2016, țările membre NATO au decis să își asume un angajament pentru creșterea rezilienței aliate în fața oricăror amenințări, inclusiv cele hibride.
”Suntem uniți în menținerea și dezvoltarea capacităților noastre individuale și colective de a rezista la orice formă de atac armat. În acest context, ne asumăm un angajament de consolidare a rezilienței noastre împotriva întregului spectru de amenințări, inclusiv amenințări hibride, din orice direcție. Reziliența este fundamentul esențial pentru o apărare și o descurajare credibilă și eficace”, au declarat liderii NATO în urmă cu patru ani.
Practic, la summitul de la Varșovia s-a decis definirea unor indicatori de reziliență precum infrastructuri critice, securitate energetică, colaborare civil-militar, apărare cibernetică, dimensiune de hibrid, lanțuri de aprovizionare, telecomunicații și infrastructuri strategice militare.