Guvernul continuă reforma spitalelor

  • 18 Noiembrie 2017 12:01
Guvernul continuă reforma spitalelor

”Obiectivul de bază al Ministerului este îmbunătățirea calității asistenței medico-sociale prin asigurarea accesului tuturor categoriilor de populație la servicii calitative, cost-eficiente, centrate pe necesități și prestate într-un mediu sigur”, a anunțat Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul unei conferințe internaționale.

Totodată ea a precizat că s-au întreprins un șir de pași în vederea îmbunătățirii calității serviciilor  medicale, sporirea gradului de autonomie a instituțiilor medico-sanitare publice, eficientizarea utilizării resurselor inclusiv financiare, orientarea stimulentelor spre eficiență și performanță a serviciilor prestate, anunță mold-street.com. 

"Acum se lucrează la dezvoltarea unui sistem informațional la fiecare instituție medicală, vrem astfel să aducem claritate și cost eficiență de utilizare a serviciilor medicale....La fel, o prioritate de bază a sistemului este și modernizarea sectorului spitalicesc, iar accelerarea reformelor în acest sector o considerăm de importanță vitală”, a declarat ministra.

Pe de altă parte, Olga Șchiopu, Președintele Uniunii Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova (UIMPSP) a menționat că printre priorități ar fi "construirea unui sistem național de monitorizare a eficienței și integrarea corectă a prestatorilor privați în sistemul de sănătate, dar și serviciile de telemedicină, care în prezent nu sunt reglementate în Republica Moldova".

Amintim că în ianuarie 2017 premierul Pavel Filip a anunțat că Guvernul se apucă de reforma spitalicească în contextul reformării generale a sistemului de sănătate.

Peste jumătate de an, proiectul Reforma spitalelor din Republica Moldova, era gata și a fost prezentat de ministra Ruxanda Glavan în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Sănătății.

Aceasta prevedea că până în anul 2024 în Republica Moldova vor fi instituite 19 spitale noi în locul celor 71 existente. Este vorba despre 11 instituții medicale spitalicești regionale, patru – centrale, trei – specializate și un spital universitar, care se vor subordona Ministerului Sănătății.

Peste o lună, ca urmare a unor lupte de culise în cadrul Guvernului, dar și a Partidului Democrat, subiectul reformei a fost închis, iar ministra Ruxanda Glavan a rămas fără funcție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,63 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău