Guvernul cere schimbări radicale în sectorul justiției. Ce spun reprezentanții SUA și UE
-
23 Iulie 2019 14:49
Guvernul cere schimbări radicale în sectorul justiției, avertizând că în cazul în care sistemul se va opune, reformele vor fi promovate din exterior. În cadrul unui forum desfășurat astăzi la Chișinău, Executivul a cerut în mod special Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor să elimine judecătorii și procurorii corupți din sistem. La rândul lor, SUA și Uniunea Europeană și-au exprimat în continuare sprijinul pentru reformele în domeniul justiției din Republica Moldova.
Reprezentanți ai Guvernului, ambasadori străini, reprezentanți ai sistemului judecătoresc și experți naționali participă Forumul ,,Reformarea justiției și combaterea corupției", unde Guvernul și-a prezentat prioritățile în domeniul justiției și luptei împotriva corupției.
În ultimii 10 ani, în Republica Moldova au fost adoptate multe legi și amendamente legislative și au fost întreprinse mai multe acțiuni care ar fi trebuit să sporească independența și buna funcționare a justiției, însă lucrurile au degradat în loc să se îmbunătățească, a declarat premierul Maia Sandu în debutul discuțiilor. Ea a precizat că acest lucru se întâmplă din cauza că justiția a fost supusă intereselor politice și economice, în sistem fiind promovați oameni corupți și vulnerabili.
Maia Sandu le-a cerut organelor de autoadministrare a procurorilor și judecătorilor să-i demită pe cei care au îndeplinit și au admis decizii ilegale și abuzive, avertizând că dacă sistemul nu se va reforma din interior, schimbarea va veni din exterior.
Dezamăgită de faptul că reformele în justiția moldovenească au bătut pasul pe loc, Uniunea Europeană a fost nevoită să sisteze asistența bugetară pentru reformele din sector, a menționat șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Totodată el a menționat domeniile cheie în care ar urma să fie promovate aceste reforme.
Atât Uniunea Europeană cât și Statele Unite ale Americii s-au declarat dispuse să continue să susțină financiar și chiar să-și extindă suportul pentru reformele din acest sector. Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan.
Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției” este organizat în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Suediei și realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.