Guvernul canadian confirmă arestarea unui al treilea cetățean canadian în China

  • 19 Decembrie 2018 18:02
Guvernul canadian confirmă arestarea unui al treilea cetățean canadian în China

Guvernul canadian a confirmat miercuri arestarea unui al treilea cetățean canadian în China în ultimele câteva zile, la aproape trei săptămâni după arestarea la Vancouver a unei înalte oficiale a gigantului chinez în domeniul telecomunicațiilor Huawei, arestare care a stârnit furia Beijingului, informează AFP.

"Ministerul Afacerilor Externe al Canadei este la curent cu arestarea unui cetățean canadian în China", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ministerului, confirmând informațiile cotidianului National Post.

Cu toate acestea, o sursă oficială a subliniat că "nu sunt motive pentru a crede că acest caz are legătură cu alte cazuri recente de canadieni arestați în China".

Beijingul a anunțat săptămâna trecută că cetățeanul canadian Michael Spavor și un al doilea cetățean canadian arestat, fostul diplomat Michael Kovrig, sunt investigați pentru periclitarea securității naționale, o decizie văzută de unii ca o replică la arestarea directoarei financiare a Huawei, Meng Wanzhou.

Canada a explicat că nu a existat nici un amestec politic și că oficialii din țară nu au avut de ales decât să se supună tratatului de extrădare cu SUA și să o aresteze pe Meng la solicitarea autorităților americane. Canadienii sunt "suspectați de implicare în activități care periclitează legea securității naționale a Chinei", a precizat anterior în cursul acestei săptămâni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang.

Meng Wanzhou a fost arestată pe 1 decembrie, în aceeași zi în care președintele american Donald Trump și cel chinez, Xi Jinping, s-au întâlnit și au ajuns la un armistițiu în războiul comercial dintre primele două economii ale lumii. SUA cere extrădarea lui Meng pentru acuzații de fraudă legate de posibile încălcări ale sancțiunilor SUA la adresa Iranului.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău