Guvernul alocă bani pentru susținerea producătorilor autohtoni de fructe și legume

  • 23 Iulie 2014 10:20
Guvernul alocă bani pentru susținerea producătorilor autohtoni de fructe și legume

Guvernul a decis alocarea sumei de 20 de milioane de lei în vederea susținerii producătorilor autohtoni de fructe și legume ca soluție imediată la decizia Moscovei de a sista importurile din Republica Moldova.

Premierul Iurie Leancă a făcut această declarație după întâlnirea avută astăzi cu mai mulți producători și exportatori de fructe și legume. 

Premierul Iurie Leancă a anunțat că Guvernul mai are nevoie de câteva zile pentru a pune la punct procesul de achiziții de mere în cadrul campaniei ”Un măr pe zi” și pentru fi identificate și alte soluții la situația în care s-au pomenit producătorii moldoveni.  El a menționat că prin ordonanță de urgență au fost deja alocate 20 de milioane de lei realizarea acestei campanii.

Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, producătorii și procesatorii de fructe și legume din Republica Moldova vor suporta pierderi de 150 de milioane de dolari din cauza interdicțiilor impuse de Federația Rusă.

Autoritățile de la Chișinău iau în calcul și măsura aplicării provizorii a Acordului de Liber Schimb de la 1 septembrie și nu 1 octombrie cum era planificat, lucru ce va permite producătorilor să-și exporte o parte din producție pe piața europeană. Acest lucru însă este insuficient  pentru a acoperi nevoile de export ale Republicii Moldova, după cum a remarcat și președintele român Traian Băsescu într-o declarație de presă.

Potrivit lui Traian Băsescu, marea problemă a agricultorilor moldoveni este lipsa capacității de depozitare și în acest context România și Polonia ar trebui să găsească soluții de depozitare a producției de fructe din această toamnă din Republica Moldova.

Amintim că Serviciul fitosanitar rus a interzis importul de fructe moldovenești oficial pe motiv că nu ar corespunde normelor fitosanitare. Totodată, Rosselhoznadzor le-a interzis călătorilor din Republica Moldova să introducă în Rusia orice produse vegetale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău