Guvernul alocă 170 de mii de dolari pentru ”a scăpa” R.Moldova de o datorie de peste 27 de milioane de dolari

  • 25 Iunie 2017 10:42
Guvernul alocă 170 de mii de dolari pentru ”a scăpa” R.Moldova de o datorie de peste 27 de milioane de dolari

Guvernul a alocat aproape 170 de mii de dolari, din fondul de rezervă, pentru plata onorariilor avocaților, care vor reprezenta țara în acțiunea înaintată de Gater Assets Limited, pentru o datorie la importul de gaze în valoare de 27,4 milioane de dolari.

 Apărătorii Republicii Moldova, în acest litigiu, sunt cabinetul avocatului ”Vladimir Iurkovski”, în cooperare cu Schönherr Rechsanwalte Gmbtl Schoenherr S.R.L, în parteneriat cu Chaffetz Lindsey LLP (Chaffetz), scrie bizlaw.md.

Biroul de avocați va apăra interesele statului, după ce, la începutul anului, o instanță a obligat Republica Moldova să plătească, alături de întreprinderea Moldovagaz, o datorie de peste 27,4 milioane de dolari companiei offshore Gater Assets Ltd. Datoria crește zilnic cu peste patru mii de dolari. Astfel, într-un an, la suma inițială se vor mai adăuga 1,69 milioane de dolari. Datoria este rezultatul unor tranzacții de import de gaze rusești efectuat în urmă cu 20 de ani.

Amintim că, la data de 2 iunie 2016, Gater Assets Limited, o companie cu răspundere limitată, organizată în conformitate cu legile Insulelor Virgine Britanice, a inițiat un litigiu împotriva Republicii Moldova în fața Curții Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Sudic al New York-ului, SUA, prin care solicită reînnoirea hotărârii judecătorești în favoarea reclamantului și împotriva SC “Gaznabtranzit” SA, SC “Moldovagaz” SA și statului Republica Moldova, prin care s-a dispus plata prejudiciului, plus dobânda de întârziere.

În esență, cauza are ca obiect reînnoirea hotărârii judecătorești din 14 iulie 2000 a Curții Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Sudic al New York-ului, SUA, ce a rezultat din recunoașterea unei sentințe din 12 noiembrie 1998 a Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse cu sediul la Moscova, în temeiul unei clauze de arbitraj.

Litigiul urmează a fi examinat în apel în fața Curții de Apel a Circuitului 2 a Statelor Unite ale Americii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău