Guvernul a aprobat proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025. Ce modificări include acesta
-
08 Iulie 2024 15:25
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, precum și alte proiecte, printre care cel care vizează combaterea exploatării sexuale și a abuzurilor asupra copiilor prin noi măsuri legislative de protecție. De asemenea, a fost aprobată ratificarea unor acorduri de împrumut, inclusiv a acordului în valoare de 92,4 milioane euro pentru extinderea conectivității rurale în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.
Guvernul a aprobat proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025. Modificările vor contribui la creșterea veniturilor bugetare, stimularea investițiilor, crearea locurilor de muncă, reducerea poverii fiscale pentru cetățeni și îmbunătățirea mediului de afaceri, după cum a declarat ministrul finanțelor Petru Rotaru:
„Impactul provocărilor în lanț din ultimii ani condiționează necesitatea identificării continue a instrumentelor de pârghii care vor asigura implementarea strategiei de dezvoltare a țării, procesul de integrare europeană, prin ajustarea graduală a legislației naționale la acquis-ul comunitar, dar și menținerea instrumentelor fiscale care au drept scop asigurarea sustenabilității sectoarelor economie, sociale și investiționale”, a spus Petru Rotaru.
Miniștrii au aprobat și un proiect de lege care se referă la prevenirea și combaterea exploatării sexuale, și abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.
Ritmul alarmant de abuz al copiilor pe dimensiunea digitală și nu doar, ne impune să reînnoim politicile pe acest segment, a explicat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Prevederile proiectului stabilesc un set de măsuri cu caracter penal de descurajare și reducere a cererii ce favorizează toate formele de abuz sexual. Astfel, va fi asigurată o protecție mai bună a copiilor, a mai spus ministra.
De asemenea, în ședința de guvern, au fost aprobate decizii cu privire la mai multe acorduri de împrumut și alte tipuri de finanțări.
Așadar, a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru ratificarea Acordului de împrumut în valoare de 36,2 milioane de euro între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, privind proiectul „Modernizarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare”.
Executivul a aprobat și proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut încheiat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru Proiectul „Conectivitate rurală în Moldova”, semnat la 19 iunie 2024. Împrumutul, în valoare totală de 92,4 milioane euro, va finanța extinderea infrastructurii de conectivitate în zonele rurale, cu o cofinanțare de 5,6 milioane euro din partea Asociației Internaționale pentru Dezvoltare.
Accesul antreprenorilor locali la piețe de capital externe va fi facilitat, conform unui alt proiect de lege susținut de Guvern.
„Eliminarea barierelor normative pentru investitori și companiile locale în accesarea unei piețe de capital străine se realizează prin adoptarea unui set de măsuri care facilitează integrarea și armonizarea cu standardele și reglementările internaționale – preponderent europene”, potrivit autorilor proiectului.