Guvernul a aprobat modificări în procesul de implementare a Codului subsolului: Acestea au fost necesare în contextul armonizării legislației naționale cu cea a Uniunii Europene

  • 10 Mai 2023 13:36
Guvernul a aprobat modificări în procesul de implementare a Codului subsolului: Acestea au fost necesare în contextul armonizării legislației naționale cu cea a Uniunii Europene

Guvernul a aprobat modificări în procesul de implementare a Codului subsolului. Acestea au fost necesare în contextul armonizării legislației naționale cu cea a Uniunii Europene și ajustării actelor normative în urma restructurării administrației publice centrale, se arată într-un comunicat al Mediului.

De asemenea, documentul reglementează organizarea și desfășurarea concursurilor pentru dreptul de folosință asupra sectoarelor de subsol pentru explorări și/sau extragerea substanțelor minerale utile.

Din cadrul comisiei de concurs vor continua să facă parte Ministerul Mediului, Ministerul Finanțelor și autoritatea administrativă – Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale. Totodată, Ministerul Economiei a fost substituit cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Componența comisiei va  rămâne neschimbată, în număr de 9 persoane.

Comisia se va întruni după necesitate, dar nu mai rar decât o dată în trimestru, după aprobarea de către Ministerul Mediului a listei sectoarelor de subsol propuse spre atribuire în folosință de Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale. „Selectarea beneficiarilor pentru folosirea sectoarelor de subsol nu s-a efectuat pe parcursul a doi ani de zile și în prezent s-au acumulat numeroase cereri ale beneficiarilor de subsol”, a menționat Grigore Stratulat, secretar de stat al Ministerului Mediului. 

Ministerul Mediului, care a propus modificările votate de Guvern, este autoritatea publică centrală în domeniul elaborării și promovării politicilor de protecție și utilizare durabilă a resurselor minerale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău