Guvernele plătesc pentru a putea produce vaccinuri pe plan intern

  • 12 Martie 2021 11:29
Guvernele plătesc pentru a putea produce vaccinuri pe plan intern

Din Germania și până în Australia, statele care intenționează să construiască fabrici de vaccinuri încep să modifice peisajul în industria vaccinurilor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

De exemplu, în Germania un institut înființat în 1921 în orașul Dessau pentru a produce vaccinuri, și care ulterior a funcționat în fosta RDG, se pregătește ca 100 de ani mai târziu să producă vaccinuri COVID-19 și să permită Germaniei să își îmbunătățească răspunsul la pandemie. Acest institut, care are sprijinul guvernului regional, face parte din efortul național de asigurare a livrărilor și ar putea permite Germaniei chiar să exporte vaccinuri.

"Este o situație comparabilă cu cea din industria energetică, unde statul plătește pentru a menține unele centrale în rezervă", a apreciat premierul landului Saxonia-Anhalt, Reiner Haseloff.

Alte state, precum Australia, Brazilia, Japonia și Thailanda, au decis să încheie parteneriate de producție cu grupul farmaceutic AstraZeneca PLC. La rândul său, Italia a promis sprijin de stat pentru înființarea unui centru de producție de vaccinuri în regim public-privat iar Austria, Danemarca și Israel vor să înființeze un fond comun de cercetare și dezvoltare și vor analiza posibilitatea de a produce următoarea generație de vaccinuri.

Toate aceste inițiative sunt destinate să răspundă la deficitul global de aprovizionare cu vaccinuri. Problemele de aprovizionare din Europa au arătat că statele care depind de livrările companiilor multinaționale pot fi vulnerabile. În luna ianuarie, grupul AstraZeneca a redus la jumătate livrările de vaccinuri către blocul comunitar pentru primul și al doilea trimestru al acestui an și de asemenea a informat Bruxellesul că nu va putea să direcționeze spre UE vaccinurile pe care le produce la o fabrică din Belgia și care sunt destinate să ajungă în Marea Britanie. Această situație a creat tensiuni între Londra și Bruxelles, astfel că liderii europeni au decis să introducă restricțiile pentru exporturile de vaccinuri produse în UE.

Problema este că la nivel global vaccinurile sunt produse de-a lungul actualelor lanțuri de aprovizionare ale producătorilor de medicamente și deseori trec prin mai multe țări, și chiar prin mai multe continente, înainte de a fi injectate în brațul pacienților. Numai în UE sunt peste 30 de fabrici, din Suedia și până în Spania, care sunt implicate în producția de vaccinuri COVID-19. De exemplu, AstraZeneca are 25 de capacități de producție în 15 țări și un lanț de parteneriate care potrivit unui director al companiei seamănă cu un cub Rubik.

Situația este similară pentru alți producători de vaccinuri, inclusiv pentru cele produse de Rusia și China. De exemplu, firma elvețiană Lonza Group AG produce ingredientele pentru vaccinul Moderna, ingrediente care sunt trimise în Spania pentru a fi puse în fiole. Vaccinul de la J&J este produs în Olanda și trimis în SUA pentru îmbuteliere.

Autoritățile de la Berlin intenționează să modifice acest lucru cu ajutorul fostului "Bacterial Institute of the Anhalt Counties" din Dessau. În prezent, acest institut este o firmă de familie denumită IDT Biologika, iar Guvernul de la Berlin și AstraZeneca intenționează să investească peste 100 de milioane de euro pentru a moderniza și extinde fabrica într-o facilitate care va putea să producă vaccinuri de la cap la coadă.

Directorul general de la IDT Biologika, Juergen Betzing, spune că firma și-a propus să ajungă la o capacitate de producție cuprinsă între 30 și 40 de milioane de doze pe lună, începând cu ultima parte a lui 2022, urmând să acopere toate etapele ciclului de producție până la îmbuteliere în fiole. Conform acestor planuri, institutul din Dessau ar deveni unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri din Europa oferind o capacitate de cel puțin 360 milioane de doze pe an din interiorul UE.

De asemenea, fabrica IDT Biologika va putea produce vaccinuri și pentru alte companii și, împreună cu alte firme din landul Saxonia-Anhalt, ar fi punctul central al unei strategii guvernamentale destinată să facă din Germania noul centru pentru producția de vaccinuri din Europa.

Germania nu și-a rezervat încă dreptul de a cumpăra o cantitate din aceste vaccinuri însă Guvernul de la Berlin intenționează ca, până la data de 1 mai, să vină cu un plan de măsuri și stimulente pe termen lung pentru producția de vaccinuri, potrivit unui document consultat de Reuters. O sursă guvernamentală a declarat că reprezentanții companiilor farmaceutice au spus Berlinului că garanțiile de achiziții pe termen lung ar fi mult mai importante pentru deciziilor lor de investiții decât ajutoarele.

Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, Berlinul mizează pe o capacitate anuală de producție de două miliarde de doze de vaccin pe an de la IDT și alte facilități de producție. Comparativ, grupul AstraZeneca are ambiția de a produce trei miliarde de doze de vaccin până la finele acestui an, ceea ce ar face din grupul britanico-suedez cel mai mare producător mondial de vaccinuri COVID-19. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău