Grupurile parlamentare de prietenie R. Moldova - Italia s-au întâlnit la Chișinău

  • 06 Mai 2022 14:59
Grupurile parlamentare de prietenie R. Moldova - Italia s-au întâlnit la Chișinău

Grupul de prietenie cu Italia din Parlamentul R. Moldova și delegația Grupului parlamentar de prietenie cu Moldova din Parlamentul Italiei s-au întâlnit, astăzi, la Chișinău.

Deputații și-au exprimat regretul profund că această primă întâlnire are loc în circumstanțe extrem de triste legate de războiul din Ucraina, însă s-au arătat convinși că ea va oferi noi posibilități pentru a extinde cooperarea interparlamentară, potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al Legislativului. 

”Ne dorim o apropiere mai mare dintre țările noastre la nivelul autorităților, dar, în special,  al cetățenilor”, a declarat Galina Sajin, președinta Grupului de prietenie, la întrevedere. 

Deputata a mulțumit colegilor italieni pentru deciziile adoptate de autoritățile Italiei în vederea susținerii concetățenilor noștri aflați în această țară, inclusiv recunoașterea permiselor de conducere și a actelor de studii.

Totodată, Galina Sajin a cerut susținere pentru ratificarea de către Parlamentul Italiei a Acordului între Republica Moldova și Republica Italiană în domeniul securității sociale.  

”Ne leagă foarte multe la nivel de țară și de cetățeni. Avem o comunitate mare de moldoveni în țara dumneavoastră și vrem ca ea să se bucure de o protecție socială mai mare și să fie integrată mai bine în societatea italiană”, a menționat deputata.

În mod special, președinta Grupului de prietenie a mulțumit pentru susținerea Rezoluției cu privire la Republica Moldova, adoptate pe 5 mai în Parlamentul European.

”Ați demonstrat că Uniunea Europeană, inclusiv Italia, sunt foarte aproape de noi”, a conchis Galina Sajin.

La rândul lor, deputații italieni, de asemenea, au pledat pentru valorificarea tuturor oportunităților și domeniilor care leagă țările noastre, iar prietenia este cel mai puternic sentiment comun între cele două state și popoare.

Membrii Grupului parlamentar de prietenie cu Moldova din Parlamentul italian au încurajat eforturile Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană și au exprimat opinia că Europa trebuie să depună cât mai mult efort pentru a sprijini acest demers al țării noastre.  

La întrevedere au participat și deputații Mihail Druță, Ersilia Qatrawi, Marcela Nistor,  Ana Calinici, Gheorghe Agheorghiesei, Iulia Dascălu.

Din delegația italiană au făcut parte Loredana Russo, Președinta Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova, membrii Grupului Francesco Mollame și Andrea Delmastro Delle Vedove, precum și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni.

Pe parcursul zilei de astăzi, membrii delegației au întâlniri cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, cu președintele Comisiei  cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

De asemenea, este planifică vizitarea Centrului de plasament temporar pentru refugiați de la Centrul Internațional de Expoziții ”Moldexpo”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău