Grupul PPE din Parlamentul European: Este esențial ca UE să se ocupe într-un mod eficient și rapid de repatrierea cetățenilor săi din Afganistan

  • 17 August 2021 12:41
Grupul PPE din Parlamentul European: Este esențial ca UE să se ocupe într-un mod eficient și rapid de repatrierea cetățenilor săi din Afganistan

În cadrul reuniunii de marți, miniștrii de externe ai UE trebuie să organizeze o dezbatere urgentă cu privire la situația din Afganistan și la implicațiile acesteia pentru stabilitatea regiunii și pentru strategia Uniunii față de această țară, inclusiv schimbările dinamice ale situației politice și de securitate, au transmis eurodeputații Manfred Weber, președintele Grupului PPE din Parlamentul European, și Sandra Klaniete, vicepreședinte al Grupului PPE pentru afaceri externe, informează comunicatul oficial, scrie caleaeuropeana.ro.

Potrivit acestora, UE trebuie să se asigure că Afganistanul nu devine un refugiu sigur pentru teroriști și trebuie să ia în considerare noile fluxuri migratorii posibile. 

Amândoi au îndemnat guvernele Uniunii Europene să repatrieze fără întârziere cetățenii UE și să extindă programul de relocare pentru toți cei care lucrează în Afganistan și care au ajutat coaliția internațională pe teren.

Miniștrii de externe din statele membre UE vor discuta marți după-amiază despre situația din Afganistan, a anunțat Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, care a convocat o reuniune ce va avea loc prin videoconferință.

„În timp ce regimul taliban continuă să preia puterea la Kabul, este esențial ca Uniunea Europeană să se se ocupe într-un  mod eficient și rapid de repatrierea cetățenilor săi și a familiilor acestora, a întregului personal care lucrează pentru misiunile diplomatice ale UE și ale statelor membre. În plus, tuturor reprezentanților ONG-urilor care lucrează în Afganistan pentru a promova democrația, libertatea, drepturile omului, pluralismul sau drepturile femeilor ar trebui să li se ofere posibilitatea de a se realoca la Uniunea Europeană. Trebuie să arătăm solidaritatea și să întindem o mână de ajutor tuturor celor care ne-au sprijinit și care se află astăzi în mare pericol”, a declarat Sandra Kalniete.

„O epocă de două decenii de experiment democratic în Afganistan se apropie, din păcate, de sfârșit. Prin urmare, este responsabilitatea comunității internaționale să depună eforturi pentru a proteja cele mai importante realizări ale sale. Acestea sunt drepturile și educația femeilor și a fetelor. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a evita întoarcerea la epoca întunecată a primei guvernări talibane”, a punctat Manfred Weber.

„Lumea a urmărit cu groază scene sfâșietoare din orașele afgane, culminând cu imaginile haosului și panicii  de pe pista aeroportului internațional din Kabul, unde sute de oameni au încercat să fugă de forțele talibane. Lumea a privit cu neîncredere cum o forță armată finanțată cu miliarde de dolari și antrenată de militari occidentali nu a opus nicio rezistență și s-a predat talibanilor. Trebuie să se pună întrebări și să se ofere răspunsuri, cum a fost posibil ca, cu toate investițiile din ultimii douăzeci de ani ale multor țări din UE, în miliarde de euro, cu forța de muncă și cu sacrificiul soldaților și personalului civil, Afganistanul să cedeze în câteva zile” a conchis acesta. 

Talibanii au preluat duminică puterea, după ce trupele insurgenților au reușit să pătrundă în capitala Kabul. Guvernul afgan, sprijinit de forțele occidentale, s-a prăbușit cu rapiditate după ofensiva-fulger a talibanilor, care l-a determinat pe președintele țării, Ashraf Ghani, să se refugieze într-o țară vecină.

Într-un gest disperat, mii de afgani au luat cu asalt aeroportul, în încercarea de a-și salva viața. Prioritate au misiunile diplomatice, diplomați din districtul ambasadelor din capitala Kabul fiind transferați către aeroportul internațional Hamid Karzai începând de duminică.

Statele Unite au suplimentat astfel prezența de securitate la aproape 6000 de soldați, misiunea acestora fiind axată exclusiv pe transferarea în afara țării a mii de cetățeni americani care au avut reședința în Afganistan, precum și personalul angajat pe plan local al misiunii americane din Kabul și familiile acestora și alți cetățeni afgani deosebit de vulnerabili.

25 de țări membre UE, între care și România, cu excepția Bulgariei și Ungariei, și alte 40 de state au solicitat ca afganilor și cetățenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită acest lucru, iar aeroporturile și punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, în contextul revenirii accelerate la putere a talibanilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
-3,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău