Grupul de mercenari Wagner se înregistrează oficial în Rusia ca firmă de consultanță

  • 20 Ianuarie 14:45
Grupul de mercenari Wagner se înregistrează oficial în Rusia ca firmă de consultanță

Grupul de mercenari Wagner, care luptă alături de armata rusă în Ucraina, s-a înregistrat în Rusia ca firmă de consultanță, a informat vineri ministerul britanic al apărării, potrivit Agerpres.

În documentația depusă pentru autorizare în 27 decembrie, Wagner a declarat ca obiect de activitate "consultanța în management" și nu a menționat activitățile paramilitare, a arătat ministerul în raportul zilnic privind informațiile secrete, publicat pe Twitter.

Ministerul apreciază că înregistrarea oficială marchează dezvoltarea rapidă a grupului Wagner, tradițional netransparent, și că nu este clar dacă demersul oficial va fi utilizat pentru conducerea activităților paramilitare.

Firmele private militare și de securitate sunt ilegale în Rusia, menționează dpa.

Wagner dispune în prezent de circa 50.000 de luptători în Ucraina, unde a devenit o "componentă-cheie" a războiului declanșat de Rusia, precizează raportul citat.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a finanțat probabil forța de mercenari, parțial cu fonduri de stat obținute din contractele cu guvernul ale altor companii pe care le deține, mai afirmă ministerul.

"Înregistrarea are probabil ca obiectiv maximizarea profiturilor comerciale ale lui Prigojin și creșterea legitimității organizației, care are o componentă de imagine tot mai mare".

Ministerul apărării de la Londra publică zilnic informații despre evoluția războiului încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie anul trecut. Moscova acuză Regatul Unit de o campanie de dezinformare cu obiective clare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Sun
9
Mon
6
Tue
1
Wed
2
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău