Grevă și manifestații în Grecia, față de o reformă care le interzice dreptul la... grevă

  • 12 Ianuarie 2018 19:32
Grevă și manifestații în Grecia, față de o reformă care le interzice dreptul la... grevă

Grecia a fost lovită vineri de o grevă în numeroase servicii publice pentru a protesta împotriva unei reforme cerute de creditorii țării, reformă ce restrânge tocmai dreptul la grevă, relatează AFP.

Din cauza acestei mișcări sociale, transportul la Atena era puternic perturbat, spitalele funcționau cu servicii minime și navele au rămas blocate în porturi.

Aproximativ 9.000 de persoane au manifestat de asemenea în centrul Atenei. La sfârșitul demonstrației, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a opri un mic grup de protestatari să se apropie de parlament.

Protestele au loc împotriva unei măsuri ce urmează să fie votată luni în parlament. Ea prevede că o grevă pentru a se putea ține trebuie să fie votată de 50% din membrii sindicali ai companiei, față de 20% în prezent.

Grecia a înregistrat aproximativ 50 de greve generale de la începutul crizei economice în 2010.

Această reformă face parte dintr-o serie de măsuri pe care Grecia s-a angajat în fața UE și FMI să le adopte pentru a obține eliberarea unei noi tranșe de 4,5 miliarde de euro din actualul acord de împrumut.

O altă prevedere extrem de contestată impune desfășurarea de licitații online pentru vânzarea de bunuri imobile confiscate de la proprietarii îndatorați.

După votul de luni în parlament, țara se așteaptă ca miniștrii europeni de finanțe să dea undă verde pe 22 ianuarie pentru a debloca tranșa de împrumut.

Ultimul acord de împrumut expiră în august și Grecia speră să se poată refinanța apoi singură pe piețe. Accesul i-a fost interzis în urmă cu nouă ani din cauza supraîndatorării.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău