Grecia sub 'lockdown' marchează discret aniversarea revoltei din 1973, în timp ce marșurile sunt interzise

  • 17 Noiembrie 2020 12:45
Grecia sub 'lockdown' marchează discret aniversarea revoltei din 1973, în timp ce marșurile sunt interzise

Președinta Greciei Katerina Sakellaropoulou a depus o coroană de flori marți la Universitatea Politehnică din Atena, care era goală, în onoarea zecilor de morți înregistrați în timpul revoltei sângeroase a studenților din 1973 împotriva juntei militare atunci la putere, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Într-o zi ca aceasta în orice alt an, campusul din centrul Atenei ar fi fost plin de oameni așteptând la coadă pentru a aduce un omagiu celor uciși, un moment decisiv în istoria Greciei moderne. Dar pandemia de coronavirus a schimbat lucrurile.

Săptămâna trecută, guvernul conservator a interzis mitingurile și marșul anual de comemorare a revoltei pentru a preveni răspândirea COVID-19. Decizia sa a fost criticată de partidele de opoziție de stânga și de către comuniști ca "autoritară".

"Decizia de a nu avea evenimente în masă și un marș a fost luată doar pentru a proteja sănătatea publică", a declarat luni prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, adăugând că Grecia nu a ținut nici parada militară anuală pe 28 octombrie, zi de sărbătoare națională.

Grecia a înregistrat 2.198 de cazuri și 58 de decese luni, al doilea cel mai ridicat bilanț zilnic de morți până acum.

Grecia s-a descurcat mai bine decât alte țări europene în primul val al pandemiei datorită carantinei timpurii. Dar un val de noi cazuri la începutul lunii octombrie a forțat autoritățile să impună un al doilea "lockdown" la nivel național ce expiră la sfârșitul lui noiembrie.

Săptămâna trecută autoritățile au înăsprit restricțiile în timp ce numărul de infecții a continuat să crească alarmant.

Guvernul a impus restricții de circulație pe timpul nopții, a închis școlile primare și a interzis marșul aniversar pentru 1973, care atrage mii de greci anual și devine un punct focal pentru protestele împotriva politicii guvernamentale.

Peste 5.000 de polițiști au fost desfășurați marți în centrul Atenei. Adunările publice a mai mult de patru persoane sunt interzise până la 18 noiembrie, potrivit poliției, iar cei care încalcă regulile se confruntă cu amenzi de până la 5.000 de euro. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău