Grecia solicită ajutorul Rusiei pentru a cere despăgubiri Germaniei

  • 20 Martie 2015 08:10
Grecia solicită ajutorul Rusiei pentru a cere despăgubiri Germaniei

Grecia a cerut oficial Rusiei documente de arhivă privind ocupația germană, care ar putea ajuta la obținerea reparațiilor de război de la Germania.

Anunțul a fost făcut de către copreședintele Comisiei mixte ruso-elene de colaborare economică, industrială și tehnico-științifică, viceprim-ministrul grec al apărării Costas Isihos, într-un interviu pentru agenția Sputnik.

Isihos a purtat discuții joi la Moscova cu președintele rus al comisiei mixte, ministrul transporturilor Maksim Sokolov.

'A fost o întâlnire foarte productivă. Am avut de asemenea posibilitatea de a transmite cererea oficială a guvernului grec și Ministerului Apărării de a ne pune la dispoziție documente de arhivă, în cazul în care există în arhivele Federației Ruse, ce ar putea ajuta eforturile țării noastre de a compensa prejudiciile civile, morale și economice suferite de țara noastră în timpul ocupației din 1941-1944 de către naziști și Wehrmacht', a declarat Isihos.

Isihos a precizat că 'copreședintele a acceptat cererea și a transmis-o (șefului departamentului arhivei centrale a Ministerului rus al Apărării Oleg Pankov), care este responsabil pentru arhive'. 'În următoarele zile voi primi răspunsul', a adăugat el.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Grecia a luptat împotriva Germaniei hitleriste și a fost una dintre țările care au suferit cel mai mult din cauza nazismului. După război, în temeiul Convenției din 1960, Grecia a primit de la RFG despăgubiri în valoare de 115 milioane de mărci, amintește RIA Novosti, în pagina electronică rusă.

Întrebat despre suma pe care Grecia intenționează să o ceară Germaniei în contul reparațiilor, Isihos a spus că în momentul actual solicitările financiare nu sunt înregistrate oficial. Dar acest lucru, în opinia sa, ar trebui să fie precedat de 'partea morală și civilizată', restabilirea adevărului istoric și a memoriei.

'În ciuda acestui fapt, președintele Consiliului național pentru reparații Manolis Glezos a spus că deja se lucrează la cerințele financiare care se referă la împrumutul de ocupație, reparații pentru victimele în rândul populației civile și la peste 10 mii de situri arheologice', a declarat Isihos.

Anterior, mass-media din Grecia a relatat că potrivit experților, pentru distrugerea infrastructurii în timpul ocupației, Germania ar trebui să plătească 108 miliarde de euro fără dobândă la prețuri curente. În plus, Germania a scos aurul și banii din Banca Greciei, așa-numitul 'împrumut de ocupație' care acum ar costa 54 de miliarde de euro. Potrivit istoricilor, toate fondurile scoase sunt trecute în registrele bancare. Cu dobândă, sumele ajung la 500 de miliarde de euro.

În parlamentul grec a fost creată cu câteva zile în urmă o comisie specială care se va ocupa de problemele reparațiilor pentru ocupația germană.

Germania afirmă că își recunoaște doar responsabilitatea politică și morală pentru trecut și nu intenționează să plătească despăgubiri. Mass-media germane s-au dezlănțuit asupra Greciei cu atacuri în legătură cu cererea ei de despăgubiri pentru ocupație

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău