Grecia | Creta, afectată de vijelii. De șase zile plouă fără oprire

  • 26 Februarie 2019 15:15
Grecia | Creta, afectată de vijelii. De șase zile plouă fără oprire

Autoritățile elene au descoperit, marți, corpul neînsuflețit al unui fermier în vârstă de 61 de ani care fusese dat dispărut pe insula Creta după mai multe zile reci, cu ploi torențiale și vijelii, a anunțat televiziunea de stat, citată de Reuters.

Creta, cea mai sudică insulă din Grecia și una dintre principalele sale atracții turistice, a fost cea mai afectată de furtunile care s-au abătut în ultimele zile asupra țării, mai multe căi rutiere și clădiri fiind avariate.

În imaginile difuzate la televizor s-a putut observa momentul în care un pod vechi de un secol care s-a prăbușit ca urmare a creșterii nivelului apelor.

Unele locuințe au fost evacuate ca măsură de prevenție.

Peste 30 de pompieri asistați de voluntari și de scafandri au desfășurat o operațiune de salvare în zona unui râu ieșit din matcă în căutarea unui fermier, tată a cinci copii, a cărui mașină a fost luată luni de ape.

Salvatorii au recuperat, marți, trupul neînsuflețit al acestuia, conform postului public elen ERT.

''O persoană decedată a fost găsită pe malurile unui râu'', se arată într-un comunicat al departamentului de pompieri.

Autorități din Ministerul pentru Infrastructură și mai mulți specialiști s-au deplasat luni cu elicopterul în Creta pentru a evalua amploarea pagubelor.

Guvernatorul regional, Stavros Arnaoutakis, a declarat că totalul pagubelor ar putea ajunge la zeci de milioane de euro.

''Plouă de șase zile fără oprire, adică este furtună, nu doar ploaie, o cantitate incredibilă de apă'', a declarat Nikos Lagoudakis, ofițer în cadrul brigadei de pompieri.

La jumătatea lunii februarie, patru membri ai aceleiași familii și-au pierdut viața în urma unei viituri produse în insula Creta. Victimele, cu vârste cuprinse între 21 și 58 de ani, se aflau într-o mașină luată de ape pe o șosea din apropierea localității Tymbaki, în sudul insulei.

În această iarnă, Grecia a fost afectată de un număr neobișnuit de mare de furtuni, însoțite de ploi abundente. Meteorologii pun aceste fenomene pe seama zonei de înaltă presiune de deasupra Europei Centrale, care a provocat vreme instabilă spre sud.

La începutul lunii ianuarie, Grecia a fost afectată de un val excepțional de frig, care a provocat decesul a trei persoane. Temperaturile au scăzut atunci până la -18 grade Celsius.

AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău