Google News se închide în Spania

  • 12 Decembrie 2014 08:39
Google News se închide în Spania

Google Noticias, vaianta spaniolă a Google News, a anunțat că își încheie activitatea în Spania din cauza noii Legi a Proprietății Intelectuale, care va intra în vigoare din 2015.

Într-un comunicat transmis pe blogul Google Spania, directorul serviciului, Richard Gingras, a anunțat că această lege îi obligă pe editorii de publicații preluați de Google să plătească o taxă nejustificată, deoarece Google News nu are publicitate.

Google Noticias va dispărea începând cu 16 decembrie, a precizat Gingras, care subliniază că Google Noticias este un serviciu apreciat de milioane de utilizatori în întreaga lume, un produs gratuit și include de la ziare generaliste până la site-uri specializate și bloguri. 

„Editorii pot alege dacă vor ca articolele lor să apară în Google News sau nu, dar marea majoritate dorește acest lucru, deoarece Google News aduce un plus de valoare publicațiilor, generând trafic, ceea ce ajută la creșterea veniturilor din publicitate online”.

Noua Lege a Proprietății Intelectuale prevede dreptul editorilor de ziare de a cere motoarelor de căutare precum Google News sau Meneame o taxă, a cărei valoare este, deocamdată, nespecificată. Acest drept este menționat ca „inalienabil”. 

Nici instituția care va gestiona această taxă nu a fost încă desemnată, iar ministerul Culturii, autorul legii, a precizat că normele de aplicare ale acesteia sunt în curs de elaborare. Legea prevede aplicarea taxei în condițiile reproducerii unui fragment, oricât de mic, din orice sursă, deci și a articolelor de presă selectate pentru Google Noticias.

El Mundo relatează că din 16 decembrie, când utilizatorii vor accesa news.google.es, nu vor mai găsi știrile „indexate” în limba spaniolă, dar vor citi o notă explicativă privind dispariția acestui serviciu. Mai mult, știrile din Spania nu vor mai apărea pe nici un site al Google News. 

Această taxă, denumită taxa AEDE, sigla Asociației Editorilor de Presă din Spania, care grupează toate marile cotidiane și ziare online (El País, El Mundo, La Vanguardia, Marca, ABC, La Razón etc.) sau taxa Google, a fost o inițativă a patronilor spanioli de presă, care consideră că motoarele de căutare precum Google realizează profit financiar din selectarea și publicarea de conținut produs cu efort și investiție.

Noua Lege a Proprietății Intelectuale a fost contestată de Comisia Națională a Piețelor și Competitivității (CNMC), care consideră că această taxă limitează libertatea companiilor, punând astfel o piedică celor care doresc să intre pe piață. 

Google News a fost mărul discordiei și în alte țări, pe aceeași temă a drepturilor de autor. 

Pe de altă parte, în Germania, unul dintre cele mai importante concerne media, care editează între altele Bild și Die Welt, afirmă că din scăderea traficulului pe site-urile sale ar avea pierderi financiare mari, astfel încât a permis Google să preia articolele. 

Google News ofera secțiunea de știri în 70 de țări și preia 50.000 de surse din întreaga lume. Spania este prima țară în care Google News se va închide, de la inființarea serviciului, în 2002.

Pe de altă parte, Ministerul Culturii a anunțat tot joi, într-un comunicat de presă, că decizia Google de a închide serviciul Google Noticias aparține companiei însăși și că noua Lege a Proprietății Intelectuale nu limitează accesul la informație și nici nu-i obligă pe utilizatorii de internet la nici o taxă suplimentară, ci reglementează „respectarea dreptului de proprietate intelectuală care aparține autorilor”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău