Global voices: Interacțiunea președintelui R.Moldova cu serviciile străine de informații - o amenințare la adresa securității naționale

  • 20 Noiembrie 2020 09:35
Global voices: Interacțiunea președintelui R.Moldova cu serviciile străine de informații - o amenințare la adresa securității naționale

Contactele președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ofițerii Serviciului de informații externe al Rusiei (SVR) din așa-numitul "departament moldovenesc" al Kremlinului, menționați în investigațiile jurnalistice drept Kremlinovici —sunt inacceptabile și reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, declară experții în securitate, chestionați de Global Voices.

Potrivit IPN, comentatori, printre care și foști angajați ai serviciilor speciale moldovenești, consideră, că "președintele Dodon a manifestat pe tot parcursul mandatului său o neglijență vădită în materie de securitate națională".


Ex-ministrul apărării al Republicii Moldova, colonelul de securitate Boris Gamurari. a declarat în comentariul său: "El (ei) -[președintele Republicii Moldova și cei din anturajul lui] nu cunosc regula de aur a unor astfel de servicii: există prietenie între state, dar nu pot fi prietenoase și serviciile lor de securitate (de informații)".

Dumitru Mînzărari, analist la Institutului german pentru relații internaționale și securitate, menționează, că "gradul de interacțiune al președintelui Dodon cu serviciile rusești de securitate externă, conform investigațiilor Dosarului/Rise, trezește o extremă neliniște".

"Președintele Moldovei trebuie să respecte anumite proceduri pentru a împărți documente secrete unor interlocutori neautorizați, în special oficialilor străini. Exact la fel și coordonarea cu Rusia a politicii și acțiunilor sale este un pas dubios care subminează postul de președinte, suveranitatea statului și securitatea națională", consideră Mînzărari, explicând că "interacțiunea cu Serviciile rusești de securitate și cu demnitarii Kremlinului, după cum se menționează în investigație, pare a fi un  motiv serios pentru o anchetă penală, având ca obiect de acuzare amenințarea la adresa securității naționale".

Potrivit lui Ion Leahu, colonel în retragere al Serviciului de Informații și Securitate, "dacă președintele își coordonează discursurile (care, de regulă, vizează principiile politicii externe ) cu colaboratorii serviciilor secrete din alte țări, atunci devine evidentă coordonarea cursului de politică externă a Republicii Moldova cu un alt stat".

"În cazul unei procuraturi independente, aceste situații ar trebui să devină obiectul unui studiu (după informarea președintelui), dar la noi totul este altfel", a spus Leahu.

Conform documentelor publicate de jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova și Centrul "Досье ", Kremlinul primea din timp de la politicienii moldoveni (inclusiv de la șeful statului) textele discursurilor cu privire la politica internă și externă, iar din Rusia, la alegerile din Moldova, a sosit un grup de experți în tehnologiile politice. Purtătorul de cuvânt al candidatului la funcția de președinte, Igor Dodon, a calificat informația drept "falsă".

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/global-voices-interactiunea-presedintelui-moldovei-cu-serviciile-straine-de-7978_1077805.html#ixzz6eJo5sXBJ
Follow us: @IPN_News_Agency on Twitter | ipn.md on Facebook

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău