Gheorghe Leonida – românul care a creat chipul celebrei statui a lui Iisus de la Rio de Janeiro

  • 04 Iulie 2016 11:05
Gheorghe Leonida – românul care a creat chipul celebrei statui a lui Iisus de la Rio de Janeiro

Închipuiti-vă astăzi o familie cu foarte mulți copii. Cu siguranță ați spune că este o familie săracă, iar aceștia nu au nicio șansă de afirmare.Ei bine, Gheorghe Leonida, unul dintre cei mai interesanți sculptori ai României interbelice, a văzut lumina zilei într-o familie influentă din clasa de mijloc, cu 11 copii, dintre care, cel puțin încă trei sunt celebri…

Închipuiti-vă astăzi o familie cu foarte mulți copii. Cu siguranță ați spune că este o familie săracă, iar aceștia nu au nicio șansă de afirmare.

Ei bine, Gheorghe Leonida, unul dintre cei mai interesanți sculptori ai României interbelice, a văzut lumina zilei într-o familie influentă din clasa de mijloc, cu 11 copii, dintre care, cel puțin încă trei sunt celebri și au scris istorie pentru țara noastră.

S-a născut la Galați, în 1893. Când tatăl său, ofițer de carieră, a fost nevoit să părăsească orașul, Gheorghe l-a urmat la București, unde a absolvit liceul apoi a continuat studiile la Conservatorul de Arte Frumoase. A debutat în 1915, la Salonul Național din București.

Ca toți tinerii din generația sa este trimis pe front, în Primul Război Mondial. La terminarea acestuia își continuă studiile de artă în Italia, timp de trei ani, la Roma. Aici a trăit prima sa recunoaștere internațională ca artist, prin premiul care i s-a acordat pentru lucrarea „Somnul”, expusă la Salonul Național de Artă.

După trei ani se îndreaptă către Paris, unde urmează cursurile Școlii Naționale de Arte Frumoase. În 1927 primește o altă distincție, Marele Premiu, conferit de astă dată pentru lucrarea „Diavolul”, prezentată la Salonul Național. Presa pariziană a scris în termenii cei mai elogioși despre lucrarea sa.

Tot în capitala Franței, Gheorghe Leonida îl cunoaște pe sculptorul francez de origine poloneză Paul Landowski, care îi apreciază calitățile de portretist și îl cooptează în echipa care va realiza în nouă ani celebrul monument brazilian simbol al creștinismului, „Cristo Rodentor” („Cristos Mântuitorul”), care domină muntele Corcovado din Rio de Janeiro.

Aparținând stilului Art-Deco, statuia a fost inaugurată în octombrie 1931.

Dimensiunile sale o clasifică printre minunile moderne ale lumii. Are înălțimea de 38 m, iar lățimea la nivelul brațelor desfăcute este de 28 m. Greutatea totală este de peste 1100 de tone. Este construită din beton armat, peste care s-a așezat un strat de saponit. Sculptorul român este cel care a executat chipul Mântuitorului, de aproape 4 m.

Contribuția românului e atestată și în cartea acad. Atico Vilas-Boas da Mota, brazilian. O statuie simbol pentru catolicii din întreaga lume.

In scurta sa viață Gheorghe Leonida a realizat de asemenea numeroase portrete, compoziții și nuduri.

Sculptura din bronz „Eva” în care personajul este prezentat într-o grațioasă mișcare, poate fi văzută în spațiul verde din fața fostului Palat Regal, astăzi sediul Muzeul Național de Artă al României. ”Prometeu”, ”Așteptare”, ”Nimfă dormind” sunt lucrări care se disting prin armonia și expresivitatea formelor.

Apropiat al casei regale a României, Gheorghe Leonida a realizat în perioada interbelică și portretele regilor Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai și al Reginei Maria. Acesta este motivul pentru care autoritățile comuniste nu au permis prezentarea operelor lui în muzee sau compendii de specialitate. Din fericire, câteva dintre sculpturile sale au fost recuperate după anii ’90.

Lucrările rămase de la el, se află astazi în colecțiile Muzeului Național de Artă al României, Muzeului Bran, Muzeului Național de Istorie, Muzeului Național Militar și ale Muzeului Tehnicii din București.

Mai cunoscut decât Gheorghe fost fratele său inginerul Dimitrie Leonida care, printre altele, a proiectat și a condus lucrările de construire a centralei termoelectrice Grozăvești și a rețelei de distribuție a energiei electrice a Bucureștiului. Cronicile vremii l-au consemnat și pe generalul Paul Leonida care a luptat pe frontul din Cehoslovacia și a fost decorat, printre altele, cu Ordinul “Steaua României”. De asemenea, sora lor, Elisa Leonida Zamfirescu a fost prima femeie inginer din Europa.

Poate că numele lui Gheorghe Leonida este mai renumit în Brazilia decât la noi.   Dar chipul lui Isus sculptat de el va rămâne peste veacuri, privind apele oceanului, cuprinzând cu brațele sale din Brazilia până în România și mai departe, o lume pe care ar dori-o mai bună.

Studioul: Radio Romania Constanța
Realizator: Steliana Bajdechi
Redactor sef adjunct: Dana Sterghiuli
Operator camera: Bogdan Turlacu
Asistent video: Mihai Girip
Editor video: Bogdan Turlacu

Interlocutori:
Alice Dinculescu, critic de artă
Monseniorul Ieronim Iacob, vicar episcopal de Dobrogea

Transmitem mulțumiri către:
Uniunea Artiștilor Plastici Constanța
Basilica „Sf. Anton de Padova” din Constanța

Sursa: eualegromania.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău