Gheorghe Gaberi: Traficul produselor alimentare pe segmentul transnistrean, posibil numai cu autorizarea ANSA

  • 22 Mai 2017 14:13
0%
00:00:00
00:00:00

Ucraina a interzis tranzitul produselor alimentare pe segmentul transnistrean al frontierei cu Republica Moldova, dacă importul acestor mărfuri nu va fi autorizat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor de la Chișinău.

Decizia a alertat autoritățile de la Tiraspol, care susțin că în acest mod problema securității alimentare din zonă devine una acută. Reprezentanții ANSA afirmă însă că prin această acțiune Ucraina nu dorește decât să-și protejeze teritoriul de diverse boli ale animalelor, în primul rând.

Tranzitul prin Ucraina a produselor care sunt supuse controlului veterinar, adică al produselor alimentare, a animalelor vii, precum și a altor produse din sectorul zootehnic, către raioanele de est ale Republicii Moldova va fi posibil doar dacă vă fi coordonat în prealabil cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor de la Chișinău. Șeful de la ANSA, Gheorghe Gaberi susține că această procedură este una obișnuită.

„Nu este o noutate, pentru că pentru toți ceilalți importatori din Republica Moldova a acestor produse totdeauna tranzitul a fost coordonat și nu numai cu Ucraina, dar și Belarus, Federația Rusă. Este o procedură impusă de aceste țări în scopul de a-și proteja teritoriul de riscul de a fi aduse boli la animale și efectuam mereu această coordonare. Din păcate, spre raioanele de est ale Republicii Moldova se mai aduceau produse, tranzitul cărora nu era coordonat cu partea ucraineană. Ei sunt foarte îngrijorați pentru că în regiune sunt foarte multe focare de pestă porcină și de gripă aviară, de aceea au impus aceste condiții și pentru importatorii din raioanele de est” a spus Gheorghe Gaberi.

Reprezentanții ANSA susțin că începând cu 20 de mai, toate permisele de tranzit eliberate până acum au fost anulate, iar agenții economici urmează să obțină altele noi după ce vor depune cereri la Agenție. Potrivit reprezentanților Agenției, procedura este gratuită și că nu va cauza împiedica activitatea importatorilor. 

Pe de altă parte, administrația de la Tiraspol pare să fi intrat în alertă. Presa din zonă vorbește despre un posibil deficit de produse alimentare și prețuri ridicate. Administrația de la Tiraspol susține că această acțiune a Ucrainei ar reprezenta o blocadă economică, având în vedere dependența regiunii separatiste de furnizorii externi de produse alimentare. 

Analistul politic Oazu Nantoi consideră că această măsură impusă de autoritățile din Kiev  este una logică.

„Ucraina a conștientizat că are în spate un teritoriu necontrolat de puterea centrală de la Chișinău, unde sunt amplasate ilegal trupele Federației Ruse și care în orice clipă pot interveni dacă vor primi ordin de la comandatul suprem Vladimir Putin. Din această cauză Ucraina a întrerupt înțelegerile de colaborare în domeniul tehnico-militar cu Federația Rusă, din această cauză Ucraina și Republica Moldova au luat decizia de a crea puncte de control comune de-a lungul porțiunii transnistrene. Ultima decizie a părții ucrainene firește că se încadrează în logica unui proces de punere la punct a acestui regim care nu are nicio justificare pentru existența sa, este unul autoritar și criminal”, a declarat Oazu Nantoi.

Potrivit așa-zisului minister al agriculturii de la Tiraspol, pe parcursul a câteva luni ale anului curent, au fost înaintate 83 de cereri pentru tranzitarea hotarului ucrainean a produselor care cad sub incidența controlului fito-sanitar. Anul acesta peste șase mii tone de produse alimentare au traversat hotarul cu Ucraina pe segmentul transnistrean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău