Gheorghe Cojocaru: Igor Dodon vrea ca în viitoarea formulă de guvernare să se regăsească, în mod obligatoriu, partidul său de suflet, PSRM (Revista presei)

  • 29 Martie 2019 09:52
Gheorghe Cojocaru: Igor Dodon vrea ca în viitoarea formulă de guvernare să se regăsească, în mod obligatoriu, partidul său de suflet, PSRM (Revista presei)

”Marea dorință a șefului statului e ca în viitoarea guvernare să se regăsească PSRM”, este de părere istoricul Gheorghe Cojocaru, care menționează penru Europa Liberă că: ”Urmărind să nu admită racolarea transfugilor pentru constituirea unor coaliții de guvernare, președintele Dodon ar încuraja, după cum declară, formarea oricărei alianțe între partidele cu reprezentare parlamentară, dar aici se impune o precizare. Marea dorință a șefului statului este ca în viitoarea formulă de guvernare să se regăsească, în mod obligatoriu, partidul său de suflet, Partidul Socialiștilor”, remarcă Gheorghe Cojocaru.

Potrivit lui, ”Este de reținut și argumentul forte cu care președintele pledează în favoarea acestui deziderat. Având o relație strânsă cu Federația Rusă, socialiștii vor putea obține ceea ce nu pot alții – tarife preferențiale la resursele energetice, importate din Rusia, și scutiri de taxe vamale la exporturile tradiționale agricole pe piața rusă.”

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, s-a adresat deputaților socialiști, cărora le cere să declare oficial dacă susțin pachetul de deoligarhizare a statului, propus de către blocul ACUM, notează Cotidianul. Într-o postare pe Facebook, Năstase acuză anumite înțelegeri între președintele Igor Dodon și conducerea Partidului Democrat și vine cu mai multe solicitări, între care „discutarea pe platforma parlamentară transparentă a pachetului de acte normative de deoligarhizare a țării, având disponibilitatea îmbunătățirii și suplimentării acestuia de către toți deputații aflați în afara controlului politic și mafiotic al lui Plahotniuc”, am încheiat citatul.

Consiliera președintelui Igor Dodon pentru activități protocolare ar fi fost informată că reprezentanții blocului ACUM nu doresc să dea mâna cu șeful statului, afirmă deputatul Iurie Reniță, unul dintre participanții delegației ACUM la întrevederea cu șeful statului care nu a dat mâna cu acesta, scrie TV8. Potrivit lui, înainte de întrevedere Igor Dodon a fost de două ori informat de consiliera lui pentru activități protocolare că reprezentanții blocului politic ACUM nu doresc ca la întâlnire să aibă ”îmbrățișări, pupături sau strângeri de mâini”. „Faptul că Igor Dodon a ignorat solicitările noastre denotă că, mai degrabă, el ne-a confundat cu cei de la PSRM sau PDM, cu care s-a întreținut până la noi”, a mai spus Reniță.

Adevărul scrie că președintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, consideră că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi dispus să meargă la alegeri parlamentare anticipate, pentru că democrații ar avea șanse să preia puterea de unii singuri și nu ar fi nevoiți să o împartă cu alte partide. Mihai Ghimpu susține că partidul cu cele mai multe mandate parlamentare este în drept să dețină funcția de prim-ministru, fapt ce ar însemna că lui Vlad Plahotniuc nu i-ar conveni o alianță cu Socialiștii, care au obținut 35 de mandate, fiind nevoit să cedeze o bună parte din putere.

Iurie Leancă, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, aduce critici blocului ACUM și liderei PAS, Maia Sandu, în legătură cu faptul că reprezentanții acestuia refuza orice alianță post-electorală. ”Maia Sandu așteaptă să vină în parlament încă o sută de clone ale doamnei Sandu pentru a accepta să creeze o alianță de guvernare”, a declarat Iurie Leancă, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA. „Felul ei și a colegilor ei de a se purta după alegeri e unul foarte ciudat. În primul rând, din 2009 încoace a fost foarte clar: Nu poți avea o majoritate pro-europeană sau pro-occidentală fără PD, fiindcă PD-ul reprezintă o categorie socială de centru-stânga”, a subliniat Iurie Leancă.

Magistrați cu probleme de integritate, sancționați disciplinar sau retrogradați, au fost propuși președintelui Igor Dodon pentru decorarea cu distincția de stat „Gloria Muncii”, scrie portalul Anticorupție.md. Este vorba despre judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău, Gheorghe Iovu și Iulia Cimpoi. Gheorghe Iovu, magistrat la Curtea de Apel Chișinău, în februarie 2013, s-a ales cu mustrare aspră, aplicată de Colegiul disciplinar pentru încălcarea normelor imperative ale legislației și pentru încălcarea gravă a eticii judiciare, după ce, împreună cu alți colegi, i-au redus termenul de detenție lui Adrian Nichifor, care l-a omorât pe fratele comisarului de Nisporeni, împușcându-l de cinci ori. El se numără printre judecătorii care au decis eliberarea din arest a lui Ilan Șor și prelungirea arestului în cazul ex-premierului Vlad Filat. Iulia Cimpoi, și ea judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, se numără printre judecătorii care, la sfârșitul anului 2012, au fost obligați de membrii CSM să accepte transferul de la Curtea Supremă de Justiție la Curtea de Apel Chișinău sau la o altă instanță inferioară, fie să plece onorabil din sistem, prezentându-și demisia. Decizia a fost luată la aproape un an după ce în fruntea Curții Supreme de Justiție a venit Mihai Poalelungi.

”La 59 de ani sunt deja bătrâni. De ce în Moldova oamenii îmbătrânesc repede”, titrează portalul de limbă rusă, Newsmaker, care face o analiză a datelor privitoare la îmbătrânirea populației în lume și în Republica Moldova.  

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie ușoară
Umiditate:87 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău