Gheorghe Cojocaru: De la declararea independenței sale în 1991, Republica Moldova a ajuns stat candidat la Uniunea Europeană în patru pași întinși pe parcursul a peste trei decenii (Revista presei)

  • 05 Iulie 2022 11:30
Gheorghe Cojocaru: De la declararea independenței sale în 1991, Republica Moldova a ajuns stat candidat la Uniunea Europeană în patru pași întinși pe parcursul a peste trei decenii (Revista presei)

Revista presei - 5 iulie 2022.

De la declararea independenței sale în 1991, Republica Moldova a ajuns stat candidat la Uniunea Europeană în patru pași întinși pe parcursul a peste trei decenii, observă istoricul Gheorghe Cojocaru într-un articol publicat de Europa Liberă. Potrivit acestuia, orizontul de așteptare pentru momentul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană depinde, în mare măsură, de cât de repede vom vedea finalul războiului din Ucraina, după care, dintr-o perspectivă biblico-filosofică, poate ca va trebui să ne amintim că exodul evreilor din pustiu a durat nu mai puțin de 40 de ani. Luând ca reper anul 1991, ar mai rămâne un deceniu, iar pentru ca proiectul european să fie dus la un sfârșit logic va trebui ca, indiferent de alternanțele la putere, cursul spre Uniunea Europeană să rămână nealterat, menționează Gheroghe Cojocaru.

Pe măsură ce luptele se intensifică în regiunea Odessa, apar tot mai des în jurnalele de știri nume românești – de localități și de persoane – care ne fac să ne gândim la cât de precară e situația Republicii Moldova, scrie Vitalie Ciobanu în DW.  După publicist, guvernarea de la Chișinău trebuie să ia măsuri urgente pentru a consolida securitatea națională, să aibă la îndemână soluții pentru cazul în care rachetele rusești, vechi, depășite de timp, și trase la beție, ar cădea „din greșeală” pe teritoriul nostru. Artileriștilor lui Putin puțin le pasă de „neutralitatea” Republicii Moldova, în schimb și-ar face griji dacă am avea o apărare antiaeriană capabilă să le dea o ripostă, așa cum reușesc bravii ucraineni.

Din Ziarul de Gardă aflăm că  soarta demiterii lui Stoianoglo din funcția de procuror general va fi decisă de Curtea Constituțională. Curtea de Apel Chișinău a admis cererea avocaților care au contestat constituționalitatea unui articol din Legea cu privire la Procuratură. Apărătorii lui Stoianolgo consideră că performanțele procurorului general suspendat trebuie să fie evaluate în baza unor norme prevăzute de legislație. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului de la Chișinău cererea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, și a cerut explicații cu privire la dosarul în care acesta este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. 

Scumprile bruște la resursele energetice încep să se facă văzute în scăderea abruptă a consumului de gaze naturale, scrie Mold-Street. Astfel dacă în primul trimestru al acestui an am importat cu 3% mai puține gaze din Rusia, față de aceeași perioadă a anului trecut, apoi în trimestrul II, importurile pur și simplu s-au prăbușit, reducându-se cu 39,8%, arată date publicate de Vadim Ceban, președintele întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz.

Datele privind consumul real de gaze în al doilea trimestru al acestui an încă nu au fost publicate, dar cele din primul trimestru arată o reducere a consumului de metan cu 12,2%.

  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău