Gestionarea ineficientă a banilor publici cauzează pierderi de miliarde

  • 19 Mai 2015 16:09
Gestionarea ineficientă a banilor publici cauzează pierderi de miliarde

Autoritățile publice locale pierd anual circa 1 miliard de lei în urma gestionării ineficiente a banilor publici, potrivit unui raport publicat astăzi de Centrul Analitic Independent ”Expert Grup”.

Potrivit raportului, principalele cauze sunt incapacitatea de administrare a veniturilor și cheltuielilor, a patrimoniului la nivel local, dar și cadrul legal imperfect. Un factor important, potrivit experților rămâne nivelul ridicat al corupției și traficul de influență.

Una din principalele constatări ale Raportului despre felul în care sunt cheltuiți banii publici, realizat de Centrul Analitic Independent ”Expert Grup” este că  anual, aproximativ 8 miliarde de lei sunt gestionați ilegal. După cum susține autoarea studiului , expertul economic Tatiana Savva, cele mai mari pierderi sunt cauzate de iregularitățile ce țin de achizițiile publice, acestea fiind estimate la peste 600 de milioane de lei. O altă cauză care generează pierderi este lipsa personalului calificat. Din acest motiv, anual, bugetul de stat este prejudiciat cu circa 100 de milioane de lei. Gestionarea corectă a banilor respectivi, potrivit Tatianei Savva, ar permite majorarea salariului fiecărui funcționar public cu cel puțin 5000 de lei.

Lipsa unei baze de date a subiecților impozabili, neasigurarea garanției de bună execuție a lucrărilor, utilizarea pe principii politice a banilor din fondul de rezervă, cheltuielile exagerate pentru telefonie și transport, dar și protecționismul, bazat pe legături de rudenie ar genera de asemenea pierderi, care se ridică la circa 400 de milioane de lei anual.

Potrivit șefei Centrului de analiza si prevenire a corupției, Galina Bostan, este de datoria Comisiei Naționale de Integritate să depisteze și să combată iregularitățile din cadrul Administrațiilor Publice Locale, iar situația va rămâne neschimbată atâta timp cât corupția și protecționismul vor persista și în structurile centrale.

În cadrul studiului au fost chestionate 165 de primării din Republica Moldova sau o treime din toate primăriile din țară.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău