Germania vrea să evite o ieșire a Rusiei din Consiliul Europei

  • 15 Ianuarie 2019 18:52
Germania vrea să evite o ieșire a Rusiei din Consiliul Europei

Consiliul Europei (CoE) și Rusia trebuie să găsească o soluție la criza cu care se confruntă de mai mulți ani, pentru a împiedica Moscova să părăsească organizația, a declarat marți, 15 ianuarie, la Strasbourg, ministrul de externe german Heiko Maas, relatează AFP.

"Consiliul Europei trece evident printr-o perioadă dificilă, suntem îngrijorați că Rusia continuă să se distanțeze", a declarat șeful diplomației germane la o conferință de presă la Strasbourg, alături de secretarul general al Consiliului Europei, norvegianul Thorbjorn Jagland.

Insistând asupra faptului că "Rusia face parte din Europa și, prin urmare, face parte din Consiliul Europei", Heiko Maas a afirmat că "ambele părți trebuie să acționeze" pentru a evita ieșirea Moscovei din CoE. Ministrul german a dat asigurări că Berlinul dorește să "contribuie activ" la soluționarea acestui conflict și intenționează să discute acest subiect cu omologul său rus, Serghei Lavrov, săptămâna aceasta la Moscova.

Consiliul Europei, organism paneuropean pentru apărarea drepturilor omului și a democrației, se confruntă cu o criză gravă și de lungă durată cu Rusia, care a alimentat ideea unei eventuale ieșiri a Moscovei din organizație, ceea ce ar fi o premieră de la crearea sa în 1949 și ar priva cetățenii ruși de accesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), organismul juridic al Consiliului Europei.

Ca sancțiuni după anexarea Crimeei în 2014, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), care reunește peste 300 de parlamentari din cele 47 de state membre, i-a privat pe parlamentarii ruși de drept de vot. În răspuns, Moscova nu a mai trimis parlamentari la APCE și, din 2017, nu și-a mai plătit contribuția anuală de 33 de milioane de euro la bugetul Consiliului Europei, ceea ce reprezintă o "încălcare a statutului", a declarat Thorbjorn Jagland.

O încercare de modificare a regulilor APCE, care să permită o eventuală ieșire din criză, a eșuat în octombrie.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău