Germania va reporni termocentralele pe cărbune dacă Rusia va opri livrările de gaze

  • 24 Mai 2022 16:29
Germania va reporni termocentralele pe cărbune dacă Rusia va opri livrările de gaze

Germania intenționează să repornească termocentralele pe cărbune și petrol, în situația în care Rusia va opri livrările de gaze către cea mai mare economie europeană, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, urmează să prezinte marți un decret de urgență care va permite Guvernului să repornească termocentralele pe cărbune și petrol care au fost închise, în situația în care vor exista probleme în aprovizionarea cu gaze naturale, conform unui proiect legislativ consultat de Bloomberg.

Potrivit surselor, gazele naturale, care anul trecut au fost responsabile pentru 15% din producția de electricitate a Germaniei, trebuie să fie direcționate cu prioritate spre industrie și încălzirea locuințelor, în situația în care vor apărea probleme de aprovizionare, astfel încât va fi nevoie să se recurgă la capacitățile nefolosite alte termocentralelor pe cărbune.

Conform planurilor, termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 8,5 Gigawați precum și termocentrale pe petrol cu capacități mai mici, care în prezent nu funcționează, vor fi puse în stand by, ceea ce va permite operatorilor să furnizeze electricitate la cerere.

"Necesitatea unor capacități suplimentare de generare pe cărbune apare numai atunci când există un deficit de aprovizionare cu gaze sau dacă există amenințarea unei crize a gazelor iar consumul de gaze naturale pentru producția de electricitate trebuie să fie redus", se precizează în decretul de urgență.

Cu toate acestea, menținerea în rezervă a termocentralelor pe cărbune nu ar urma să deraieze obiectivul general al Germaniei de a înceta să mai utilizeze cărbune pentru producția de electricitate în 2030.

"Trebuie să finalizăm eliminarea cărbunelui în Germania până în 2030. Acest lucru este mai important ca niciodată în criza actuală. Însă în drumul spre acel obiectiv, pe termen scurt, trebuie să ne consolidăm măsurile preventive și să menținem termocentralele pe cărbune în rezervă, o perioadă mai lungă de timp", se precizează în decretul elaborat de Guvernul de la Berlin.

Acest decret va permite Guvernului să repornească termocentralele pe cărbune fără a avea nevoie de aprobarea Parlamentului, pentru o perioadă de până la șase luni. Termocentralele pe cărbune vor face parte din rezerva națională până la data de 31 martie 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-1,15
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:5,14 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
1
Wed
0
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău