Germania se angajează să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei

  • 17 Ianuarie 2022 17:01
Germania se angajează să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a promis luni la Kiev că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în fața ambițiilor Rusiei, exprimându-și în același timp dorința pentru "un dialog serios" cu Moscova, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Această primă vizită a șefei diplomației germane survine în plină criză geopolitică, Europa și SUA suspectând Kremlinul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva aliatului lor Ucraina, un conflict care ar putea destabiliza continentul european.

"Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei", a spus șefa diplomației germane într-o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

"Suntem pregătiți să începem un dialog serios cu Rusia", a adăugat ea, în încercarea de a dezamorsa o situație prezentă "extrem de periculoasă".

La rândul său, Kuleba a spus că a abordat chestiunea sensibilă a livrărilor de arme către Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO.

"Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua", a subliniat el.

"Știm de unde și ce fel de arme putem obține. Știm foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele", a mai declarat Kuleba.

Tensiunile s-au amplificat constant în ultimele săptămâni între Rusia și Occident, care acuză Moscova că a desfășurat zeci de mii de soldați în pregătirea unui posibil atac asupra Ucrainei.

Moscova neagă orice intenție de a invada Ucraina și denunță în schimb consolidarea NATO la frontierele sale și dorința Alianței Nord-Atlantice de a integra țări precum Ucraina și Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influență.

Rusia cere garanții de securitate în vederea detensionării situației, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

Luni, Rusia a cerut Germaniei și întregii Uniuni Europene să nu întârzie cu certificarea gazoductului Nord Stream 2, care a devenit un punct central în disputele politice dintre Moscova și Occident, potrivit Reuters.

Acest gazoduct, ce are ca destinație Germania, ar dubla capacitatea de export de gaz rusesc pe sub Marea Baltică, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, ocolind Ucraina.

Proiectul, administrat de gigantul rus Gazprom, a iritat SUA și țări europene precum Ucraina și Polonia încă de dinainte de finalizarea construcției sale în septembrie, autorizațiile nefiind așteptate mai devreme de jumătatea acestui an.

"Procedura de certificare din partea organismelor de reglementare din Germania și a Comisiei Europene nu ar trebui amânată artificial și politizată", a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să o primească la rândul marți, în premieră, pe noua șefă a diplomației germane, pe agenda discuțiilor urmând să se afle cel mai probabil subiecte precum Nord Stream și comasarea de trupe rusești la granița cu Ucraina.

"Vom avea o discuție aprofundată despre problemele internaționale de actualitate, în special în privința concretizării propunerilor Rusiei în legătură cu garanțiile de securitate", a precizat diplomația rusă într-un comunicat.

Lavrov a subliniat într-o conferință de presă că în această săptămână așteaptă "răspunsuri concrete" din partea SUA pe acest subiect.

"Partea rusă este în măsură să își apere interesele", a spus el, în timp ce Occidentul a atras atenția că orice ofensivă asupra Ucrainei ar avea consecințe economice și geopolitice grele pentru Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău