Germania respinge acuzațiile Rusiei în legătură cu ancheta în cazul Navalnîi

  • 07 Septembrie 2020 10:24
Germania respinge acuzațiile Rusiei în legătură cu ancheta în cazul Navalnîi

Ministrul german de externe Heiko Maas a respins duminică acuzațiile Rusiei conform cărora Germania întârzie investigațiile în cazul opozantului rus Aleksei Navalnîi, care este sub tratament medical la un spital din Berlin în urma unei otrăviri, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Într-un interviu pentru postul de televiziune ARD, Maas a spus că Germania a confirmat deja că va aproba o solicitare a Rusiei pentru asistență judiciară în această chestiune și i-a comunicat acest lucru ambasadorului rus.

"Nu există niciun motiv să nu aprobăm asta", a spus șeful diplomației germane.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat anterior duminică faptul că Moscova va colabora cu Berlinul la investigații, dar a acuzat de asemenea autoritățile germane că le întârzie.

"Berlinul trebuie să fie operativ", a spus Zaharova la postul de televiziune Russia-24, adăugând că solicitarea procurorului general rus nu a primit un răspuns încă.

"Berlinul este pe cale să întârzie procesul de anchetă pe care îl susține. În mod deliberat?", a mai scris Zaharova pe Facebook. "Până acum, nu suntem siguri că Germania nu face un joc dublu", a continuat ea.

Totuși, Maas a spus că acuzațiile sunt "o perdea de fum", precizând că Germania "va oferi orice aprobări sunt necesare pentru a împărtăși informații cu privire la solicitarea de asistență judiciară".

Justiția germană analizează în prezent o solicitare din partea autorităților ruse, a confirmat vineri procurorul general al Berlinului.

"Dacă Rusia nu contribuie la rezolvarea cazului sau ridică alte perdele de fum așa cum face de mai multe zile, atunci e încă un semn că are ceva de ascuns", a spus Maas.

Posibile reacții vor fi discutate la un nivel european în zilele următoare, a adăugat el.

Principal opozant al Kremlinului, Navalnîi se află în prezent într-un spital din Berlin, după ce a fost "fără nicio îndoială" otrăvit în Rusia - potrivit guvernului german - în timpul unui turneu electoral, cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, elaborat în perioada sovietică în scopuri militare.

Kremlinul a negat orice amestec în brusca deteriorare a stării de sănătate a lui Navalnîi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău