Germania nu-și va menține centralele nucleare în funcțiune, din cauza crizei energetice

  • 22 August 2022 11:00
Germania nu-și va menține centralele nucleare în funcțiune, din cauza crizei energetice

Germania nu va prelungi durata de viață a celor trei centrale nucleare rămase, din cauza crizei energetice, a declarat ministrul economiei, Robert Habeck. Acesta a avertizat, de asemenea, împotriva panicii publice legate de o posibilă penurie de gaze la iarnă, relatează Reuters.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat duminică că permiterea rămânerii în funcțiune a ultimelor trei centrale nucleare ale țării nu ar fi de mare ajutor în rezolvarea crizei energetice a țării.

În timpul unei discuții cu cetățenii în cadrul zilei porților deschise ale guvernului de la Berlin, Habeck a explicat că prelungirea duratei de viață a centralelor – care urmează să se închidă la sfârșitul anului – ar economisi doar aproximativ 2% din consumul de gaz.

Este „o decizie greșită, având în vedere cât de puțin am economisi”, a adăugat Habeck, care este și vicecancelar.

Cu toate acestea, ministrul a declarat că este deschis la prelungirea duratei de viață a unei centrale nucleare din Bavaria, în funcție de rezultatele unui test de stres al sistemului energetic al țării.

Rezultatele testului, menit să calculeze modul în care țara va face față în cazul în care Rusia va întrerupe livrările de gaze naturale în această iarnă, urmează să fie publicate în câteva săptămâni.

Bavaria este un important centru de producție care depinde de centralele electrice alimentate cu gaz, având puține centrale pe cărbune și o producție redusă de energie eoliană.

Germania a renunțat treptat la energia nucleară de când guvernul fostului cancelar Angela Merkel a adoptat o legislație în urma accidentului nuclear de la Fukushima din Japonia din 2011.

Însă vocile care cer menținerea în funcțiune a unor centrale nucleare au devenit tot mai puternice de când prețurile energiei au crescut vertiginos în ultimul an, iar tensiunile cu unul dintre principalii furnizori ai Germaniei, Rusia, s-au intensificat. Cu toate acestea, Guvernul nu a semnalat că ar reconsidera politica din timpul guvernării Merkel.

De asemenea, Habeck a transmis publicului să nu intre în panică în legătură cu perspectiva unei penurii de gaze în lunile mai reci, menționând că dacă gospodăriile și industria își reduc consumul cu 15-20% „atunci avem o șansă foarte bună de a trece iarna”.

Chiar și în cazul în care Rusia ar întrerupe complet livrările, nu ar exista o situație în care să nu ajungă gaze în Germania, a mai precizat ministrul.

Norvegia și Țările de Jos asigură livrări suplimentare de gaz, iar noile terminale de gaz natural lichefiat (GNL) ar trebui să fie operaționale la sfârșitul anului, transmite Agerpres.

Pe termen lung, Habeck a declarat că Germania trebuie să își extindă investițiile în energiile regenerabile și să elimine treptat combustibilii fosili, despre care a subliniat că sunt cauza multor conflicte politice și a abuzurilor de putere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău